mandag 1. april 2013

Oslo OL 2022?

Bør Norge søke om å få arrangere OL i 2022?

Jeg var blant de som ivret for et OL til Nord-Norge i 2018. Det gikk av forskjellige årsaker ikke. Jeg mener det var synd og at konklusjonen var bestemt på forhånd. En beslutning om å søke OL kan ikke tas med kalkulator. Den må tas med hjertet.

Jeg forstår derfor godt motstanden i Nord-Norge mot et OL i Oslo. Og det er naturlig at en OL-søknad fra Oslo må vurderes på samme måte som ble gjort i Tromsø. Da blir konklusjonen uansett nei.

En beslutning om å arrangere et OL, samme hvor i landet, må bygge på andre vurderinger enn rasjonalitet og lønnsomhet. Å arrangere OL er like lite fornuftig og økonomisk klokt som å kjøpe ny sofa. Men det kan likevel godt hende at man bør gjøre det. Å presse en OL-søknad inn i kalkulatoren vil gi absurde nyttevurderinger slik vi har sett i rapporten som nå er kommet fra Oslo.

Jeg mener vi må vurdere om vi som land ønsker å arrangere et OL. Så må vi vurdere hvor og hvordan vi ønsker å gjøre det. Så får vi søke med det som er vårt opplegg uten å legge for mye vekt på kravene fra IOC. Vi må gjøre det på vår måte og så får den olympiske familien ta stilling til om de vil ha vår modell.

Det kan være et vinter-OL langs Bergensbanen. Det kan være kompakte leker i Trondheim. Eller sommer-OL på Jæren.

Svaret på spørsmålet? "Vettkje eg vel, men vinter OL i Rogaland blir det ikkje"1 kommentar:

  1. Hovedproblemet med debatten rundt Oslo2022, er alle stereotypene, fordommene og henvisningene til omtrentlig forskning og manipuerte fakta; som at hele Nord-Norge var for Tromsø2018, og derfor er mot Oslo2022. Dette er ren bløff. Motstanden mot Tromsø2018 var like stor i egen landsdel som i Norge forøvrig.
    Utfordringen til politikere som skal diskutere OL og tematikken store begivenheter, er at de leser seg opp på hva dette er og handler om.
    Den generelle kunnskapen om dette blant norske politikere, er altfor dårlig, enten det gjelder OL, Munch- eller grunnlovsjubileum, og det er selvsagt uheldig for vurderings- og beslutningsprosessene.
    Store begivenheter representerer et gedigent mulighetsrom for Norge, for vertskapsregionene- og kommunene, men da må vi ikke bare arrangere; vi må bygge de nødvendige plattformene rundt som skaper resultat og genrerer verdier også langt utenfor arenaene. Det er dette det handler om!

    SvarSlett