onsdag 3. november 2010

Pels i bur.

Sist jeg skrev om pelsdyr så skapte det stort engasjement på bloggen min. Nå registrerer jeg at pelsdyrdebatten på ny har skutt fart.

Jeg blir, i likhet med de aller fleste, opprørt over bildene vi har fått sett fra enkelte pelsdyrgårder. Det er ingen tvil om at det innenfor pelsdyrnæringen er enkelte bønder som aldri burde ha drevet med dyr. Likevel er jeg fortsatt positiv til pelsdyrnæringen.

Debatten som går nå er nokså rotete. Utganspunktet er jo at enkelte pelsdyrbønder ikke har drevet etter de reglene som gjelder for pelsdyrnæringen. Da er det ikke nødvendigvis slik at reglene må skjerpes. Det naturlige vil være å skjerpe tilsynet og eventuelt også sanksjonene ved brudd på regelverket. Krav til utforming av bur og andre forhold knyttet til næringen kan ikke formes ut fra verstingeksempler i media. (Det kan derimot brukes i en debatt om forbud eller ikke)

Jeg lar meg også opprøre over dyrevernernes evne til å sette pr-jippo fremfor dyrevelferd. Slik jeg har oppfattet det er bildene vi har sett de siste dagene vært innsamlet siden i sommer. Det er ganske grovt at folk som kaller seg dyrevernere ikke straks melder fra til myndighetene om dyr som lider. Men i stedet skal de samle inn en pakke som skal gis til media. Min respekt for dyrevernorganisasjonene ville økt om de alltid satte dyrevelferd først. Det burde den mest selvsagte ting i verden for en dyreverner å melde fra til myndighetene når dyremishandling oppdages.

På samme måte lar jeg meg opprøre over Mattilsynet som sier at uanmeldte inspeksjoner er vanskelig fordi bonden ofte er på jobb. Den som har ansvaret for dyr må alltid være i stand til å komme seg fra andre gjøremål for å ivareta dyrenes velferd. Jeg mener Mattilsynet må ha hjemmel til å pålegge bonden til å møte opp i forbindelse med uanmeldte inspeksjoner. I tillegg må mattilsynet sikres hjemmel til å ta seg inn på gården på egen hånd om bonden er utilgjengelig. Den praktiske gjennomføringen må kunne ordnes i samarbeid mellom bonden og mattilsynet, for eksempel ved at Mattilsynet har tilgang til nøkkel.

Jeg er glad for at landbruksministeren har varslet strengere oppfølging av pelsdyrnæringen fremover. Det virker som om det trengs. Jeg mener likevel at vi i Norge ikke skal ha forbud mot produksjon av en lovlig vare. Og ikke kjeft på meg. Det er ikke jeg som bruker pels. 

[Tillegg 4. november: FrP er som vanlig svært utspekulerte - også i denne saken - og sier at de vil avvikle støtten til pelsdyrnæringen over tid. Dette får de selvsagt jubel fra dyrevenner for. Men: det meste av støtten til pelsdyr er transportstøtte. Så en avvikling av støtten vil først og fremst ramme pelsdyroppdrettere i distriktene. Så FrPs engasjement i saken er nok mer preget av at de er motstandere av distriktspolitikk enn engasjement for pelsdyrenes ve og vel. For det går vel ikke an å mene at pelsdyr i sentrale strøk er ok og pelsdyr i distriktene er ikke ok]

Blogglisten

130 kommentarer:

 1. Flott innlegg, Geir! Jeg er helt enig!

  SvarSlett
 2. Hei Geir, jeg heter Magne og jobber i VG. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av dagens anbefalinger på Lesernes VG.

  SvarSlett
 3. Det er totalt unaturlig for dyr å leve under slike omstendigheter. Vi har heller ingen rett til å utnytte naturresurser slik. Fakta er at vi trenger ikke pels lenger. Altså kan vi avslutte dette skammelige avsnittet i menneskets historie. Jeg tror pelsnæring tilhører historien. 80% av unge jenter er totalt motstander til bruk av pels i dag.

  Kjell Nordstrøm

  SvarSlett
 4. Hei.

  Jeg er enig med deg i det med Mattilsynet, dette er helt latterlig.
  Men du skriver veldig lite om HVORFOR du ønsker at pelsdyrnæringen skal fortsette. Det eneste du skriver er "Jeg mener likevel at vi i Norge ikke skal ha forbud mot produksjon av en lovlig vare." Dette er jo et helt meningsløst poeng.. Du mener altså at vi ikke kan ulovliggjøre pels, BARE fordi det på nåværende tidspunkt er en lovlig vare?! Følger man den logikken hadde jo INGENTING blitt ulovlig!

  Mvh Stig

  SvarSlett
 5. Det er kanskje ikke du som bruker pels,men det gjör folk som leser bloggen din. og du reklamerer for at det er greit med dyremishandling! for det er akkurat det det er. uansett hvordan dsse dyrene blir tatt vare på så ender det alltid på samme måte. toturert, flådd og drept. er det greit? det er på tide at norge får forbud mot pels! hvis man absolutt skal kle seg i pels så kjöp vintage. de dyrene kan vi ikke redde, men dem som blir drept og toturert nå, kan vi redde. tenk at vi lever i et samfunn der det er greit at andre blir toturert og drept for at "du" skal se bra ut! alle pelsbrukere burde skamme seg!

  SvarSlett
 6. Fantasktisk bra !! Konge å se ting i fra to sider!!

  Fortsett sånn :)

  SvarSlett
 7. Hei Geir!

  Merk deg følgende: "Like etter at dyrevernaksjonistene hadde avdekket mishandling og vanskjøtsel på pelsdyrfarmene tipset de Mattilsynet" http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.7362305 og "– Vi har varslet anonymt uten at noe skjedde, sier aksjonistene" http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7361852

  Det er nok Mattilsynet som har sviktet, ikke dyrevernerne. Jeg synes det er upassende å angripe dem som løfter frem grove lovbrudd i pelsnæringen.

  Men jeg lurer på: Hvordan i all verden kan du forsvare hold av aktive rovdyr i trange nettingbur? Veterinærforeningen har jo slått fast at dette ikke er en god driftsform, og selv om næringen følger lovene, så vil dyrene lide under slike forhold.

  "Jeg mener likevel at vi i Norge ikke skal ha forbud mot produksjon av en lovlig vare" -> så du mener alt som kan importeres også skal kunne produseres i Norge? Betyr det at du ønsker å tillate testing av kosmetikk på dyr?

  For øvrig: Flott at du ikke går med pels - men du tåler vel litt kjeft fra meg likevel? :-)

  SvarSlett
 8. Jeg er helt enig, og sier også ja til pelsdyr.

  Jeg vil avle opp katter.

  Hvor søker jeg tillatelse til å avle opp katter for å flå dem for pelsen sin?

  SvarSlett
 9. å klart må de "spare opp" bildene. det ville ellers blitt NULL publisitet eller oppsikt dersom ett og ett bilde ville lekket ut... folk i norge bryr seg ALTFOR lite om dyr til at enkeltepisoder og bilder ville opprørt noen. denne gangen har de sluppet ut den store "pakken" med bilder og klart det de ville oppnå: stor publisitet på problemet, fremfor at de vilel blitt ignorert ett for ett bilde gjennom et halvt år. det er dessverre slik at det må gigantiske katastrofer til mot dyr før noen i det hele tatt leer et øyelokk for hva som faktisk skjer HVER ENESTE dag. Jeg er ingen fanatiker, men jeg bryr meg om dyr, og det hadde vært fantastisk om vi faktisk hadde hatt et samfunn der ETT bilde av dyremishandling faktisk hadde vært nok.

  så kan jeg også nevne at dyreindustrien har fått 10 år på seg til å skjerpe forholdene, men ingenting har skjedd. hva sier det oss? at regelverket ikke vil bli bedre! NED med pelsindustrien. fuskepels er like bra.

  du sier også: det er ikke jeg som bruker pels. hadde alle vært som deg så hadde det ikke engang vært en debatt i dag om hvordan dyr har det. den som tier samtykker?

  SvarSlett
 10. er enige i mye av det som du skriver , og min mening er den at dersom det ikkje drives oppdrett her så blir dt meir i andre land som mangler regler og tilsyn .dyra som blir oppsøkte om natta blir stressa og får ein unormal oppførsel og dette ser forferdeligt ut for oss uvitende , men egentligt trur eg ikkje desse dyra har det så forferdeligt, som dyrevernerene skal ha det til .
  desse dyra som blei filma sto i sykeavdelingen og fekk behandling og skulle avlivest. og med så mange dyr på eit oppdrett så sier det seg sjølv at det finnes dyr i sykeavdelinga te enhver tid.
  hadde vert greit å fått sett ein dokumentar der me kan sjå oppdrett sida fra oppdretterene sin side og der me kunne fått sett oppfølginga te dei sjuke dyra også.

  SvarSlett
 11. Så du mener altså at det er helt greit å la dyr leve i bur fordi vi skal ha pelsen? er du fullstendig brød i det lille hodet ditt? hæ?
  Å avle på dyr som kun skal leve horibelt for å så ta livet av dem for å ha pelsen er ikke humanisk. Mennesker som deg, som synes at pels er ok og at oppdrett er reit å drive med, er helt korka. Når det i dag finnes så mange andre muligheter enn pels, skulle det da være unødvendig å misshandle dyr! Man kan til og med få fuske pels som ser helt lik ut. Men hvis man ser på hvem som bruker denne ekte pelsen, er det gamle damer for det meste, så kan de ikke bruke noe annet enn pels da? tror de kanskje at det ser fint ut? for det gjør det aldeles ikke.

  SvarSlett
 12. Du som sier at de er i sykeavdelinga, er det da greit å ha så mange i et bus som spiser på hverandre (!) siden de alikevel er syk og skal avlives? Du ser tydelig at dette er i fellesburene de har. Viss ikke er det hvertfall enda bedre grunn å få inn et forbud viss sykeavdelingen dekker alle disse dyrene på en gård..

  Og til deg Geir ser jeg ikke at du skriver noen grunn til HVORFOR du er FOR denne mishandlingen, hvertfall ikke når du ikke bruker pels. Så synd det er å se at de som ikke engang liker pels og ikke bruker det er for pelsproduksjon når det bare fører med seg lidelse. Jeg synes du bør skamme deg, for du fremstilles som en trist, grusom person med dette innlegget.

  SvarSlett
 13. "Cruelty against animals and the indifference towards their suffering is in my opinion, one of humanity's heaviest sins. It is the basis of human perversity. If man creates so much suffering, what right does he have to complain about his own ?"

  SvarSlett
 14. pelsdyroppdretterne mottar 36 mill. i statsstøtte, og det er registrert ca 300 oppdrettere, hvor de fleste har jobb ved sidene av-(siden de ikke "kan" være hjemme når mattilsynet kommer.

  Hvem har sagt at vi behøver denne næringen?

  SvarSlett
 15. Hele næringen er et hån mot dyrenes velferd, ikke bare de ”useriøse” aktørene. Ville dyr reagerer på innesperring med abnorm atferd: De biter egen kropp til blods, hopper formålsløst frem og tilbake, eller dreper valpene sine. Målrettet avl og intensiv fôring gjør at dyrene får fin pels, selv om de lider og vantrives. Det vil si at selv om næringen følger forskriftene, vil det fortsatt være torturering av dyr. Disse dyrene kan aldri ha et verdig liv innesperret i bur. Selv om de ikke har ytre synlige skader vil de være psykisk syke og gå fra forstanden under slike forhold.

  Til dere som ikke forstår hvorfor Pollestad er for pelsnæringen når han ikke selv går med pels, se hvilket parti han tilhører. Senterpartiet: Ja til støtte til bøndene selv om de driver psykisk og fysisk terror mot dyr.

  SvarSlett
 16. "Det er ikke meg, det er de!"
  Hvorfor skal man ikke kjefte på deg, som tåler så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv? Hvorfor er du for pels når du ikke bruker det selv? Hva er det som er så bra med pelsdyroppdrett? Forklar hvorfor du likevel "er positiv til pelsdyrnæringen".
  Kan ikke noen i denne debatten komme med én god grunn til at pelsdyrnæringen bør opprettholdes?

  SvarSlett
 17. som p-imeland sa: flott å se saken fra to sider
  da har man både sett den ene siden
  også ser man side to
  da er det ikke så veldig mange sider igjen


  i alle fall ikke hvis man sammenligner (s.av saken)
  m/ antall stjerner i u.  kanskje finner man den siden midt i boken (uten perm, alle sidene strødd rundtomkring) der vi er midt i
  handlingen

  og se, der er höydepunktet
  tenk at det er så mange stjerner, sa hun
  og at jeg fant akkurat den ene som glødet mest, nærmest.


  REBUS:
  gjett hvilken stjerne hun fant?

  svar sendes til:
  underhavet gmail com
  (merk tittelfeltet m/stjernerebusen)

  jeg lover at alle som svarer riktig får premie
  (og håper at noen svarer)

  hilsen tb.
  ps kan bare skrive om ca4 eller ni ting og en av dem er stjerner, var et litt bedre eksempel enn ugler, synes jeg.

  SvarSlett
 18. De som er for pelsdyr opprett er idioter, jeg gidder ikke se ting fra to sider, dyreplageri. Ikke kom med bullshittet at ''vi trenger strengere kontrolloer'' tenk utennom den politisk korrekte tanke gangen din! De gidder ikke, om et år ser vi de samme bildene. Dette ser jeg bare fra en vei dyremishandling, utdatert, idiotisk. Slik tenker menneseker: Er det dummere enn oss?, aha vi vet best la oss plage dem, sette spørsmålstegn om dyret har følelser. Hvis romvesen finner oss med vår tanke gang er vi fucked. Verden er et jævlig sted fullt av dyreplageri sett det meste og til helvete med hva dere synes!!

  SvarSlett
 19. Oppdrettsnæringen må legges ned - jeg skjønner ikke hvordan de fremdeles kan være i drift! Som tidligere nevnt så hadde denne næringen vært forferdelig uten skader på dyrene - ingen dyr og spesielt ikke ville dyr er ment til å bo i netting bur. Hvordan kan vi akseptere at dyr lider og lever meningsløse liv? Argumentet som blir brukt at dette er en gammel næring betyr slettes ikke at det er en riktig næring -den burde avvikles NÅ.

  SvarSlett
 20. Jeg er fullstendig i mot pelsdyrdrift, ikke på grunn av dyrevern alene, men fordi det også er sløsing av ressurser. Selv om alle som driver med pelsdyr hadde behandlet dyrene bra og etter loven, så blir et slikt bur alt for lite for et så stort dyr. Grunnen til at de har dem slik er fordi det ikke er lønnsomt å drive anderledes.
  Jeg er ikke i mot bruk av skinn fra ku eller sauepels, fordi dette er pels som brukes av slaktedyr som allerede skal brukes til mat. Da brukes de fleste ressursene av dyrene og å ikke bruke skinnet vil da være sløsing. I pelsdyrnæringen brukes ikke annet enn pelsen. Resten kastes vekk og er en del av en økene bruk og kast-miljøproblematikk vi har.
  Men jeg er først og fremst i mot det, fordi det er feil å oppbevare sånne dyr i sånne bur. Selv de dyrene som er "friske" og i rene bur viser tegn til adferdsproblemer. Hvordan ville du likt å tilbrakt hele livet ditt i et bur hvor bunnen var netting og du hadde ikke større plass enn at du kunne tatt ett skritt en vei og så har du kommet til andre enden av buret. Ikke noe særlig nei...

  SvarSlett
 21. Å herregud! Jeg er totalt for pelsindustrien og alt som med den kommer! Hvis man skulle gjort dette ulovlig, må man kunne forvente at alle i verden også blir vegitarianere, da også dyr som vi spiser lever kun for å slaktes og sikkert ikke under de beste forhold.

  Antifolk, gidd å bry dere, dumme naut, dere kan velge selv om dere vil bruke pels og støtte denne industrien og dere kan holde kjeft og la andre få ta det samme valget SELV, retards.

  SvarSlett
 22. Synes pels er fint jeg. Men er ikke for at dyr skal ha det vondt. Bruk pels av dyr som vi uansett dreper for maten vi skal spise eller blir jaktet på. Pels er vakkert:-)

  SvarSlett
 23. Folk som støtter en så horribel og ikke minst unødvendig industri må ha nedsatt empati for andre! Ikke minst mangler de en hel del fornuft!!

  Forby pels nå!! Ikke bare er det fælt for dyra det er helt for jævlig stygt også!

  SvarSlett
 24. :) :) :) :) :) flott innlegg!!! enig:)

  SvarSlett
 25. Dyr i pelsfarmer lever i helt unaturlige forhold.
  Bare se på burene, der sitter de hele livet sitt.

  SvarSlett
 26. noen folk her burde selv vært flådd, makan til ignoranse.

  SvarSlett
 27. Hvis meg kem som virkelig trenge pels...........?!

  SvarSlett
 28. Det ble meldt inn flere bekymringsmeldinger underveis. Dette har også blitt gjort tidligere år da pelsdyrgårder har blitt undersøkt.

  SvarSlett
 29. Herregud...

  Tenk om folk kunne brukt iqen sin litt.. Jeg går ikke med pels, og kunne ikke tenke meg å dive med pelsoppdrett, MEN jeg er da så oppegående at jeg ser dette:

  En mink som : Har det bra, får riktig mat, har rent bur, og trives = Stor og flott mink, blank pels med god kvalitet.

  En mink som får dårlig mat, ikke trives, har skader = liten mink, stygg/skitten pels, og om den "har bitt av seg en fot", må den avlives.

  En får betalt for skinnene etter størrelse og kvalitet, skitne/dårlige/ødelagte skinn blir kastet, som igjen fører til at bonden går i tap. Det er da ingen som tjener på det??? IALLEFALL ikke bonden selv!

  Selvsagt gjør bøndene det de kan for at minken skal ha det bra, om de ikke hadde brydd seg om dyra (som de gjør, ingen orker så mye tid og arbeid, for noe de driter i),så iallefall for å få en god fortjeneste!

  Å drive avl er hardt arbeid, minken har også stamtavler, det er veldig fokus på gemytt, helse osv.

  Og en ting til: minken som avles for pels i dag, er avlet for det livet de lever. En oppdrettsmink ville aldri klart seg i naturen

  DERIMOT: bor det hundrevis av Border Collie hunder i blokker i byer, som IKKE får dekket behovene sine, som ikke er avlet for et liv i fangenskap. DET er dyremishandling!

  SvarSlett
 30. Anonym sa...
  Det er slemt og drepe dyr bare for og bruke pels til det. Hvorfor gjør de sånt ???
  penger,penger ??? det er bare dritt :(

  SvarSlett
 31. Det er ikke naturlig for dyr å leve sånn. Ville du ha likt å bli avla opp slik at huden din ble solgt? Selv om du hadde hadde det "ok" med å være innesteng, men med bra forhold så hadde ikke det hjulpet noe. De bør bare slutte med hele greia, for dyrene er ikke dumme. Alle de kjendisene som går med pels er dårlige rollemodeller. kan like gjerne gå med hele reven rundt halsen.

  SvarSlett
 32. Dyr har ingenting i bur å gjøre og den eneste årsaken til at mennesker setter dyr i bur er narsisissisme og forfengelighet.

  Vi sier heller "Ja til mennesker i bur". Kanskje vi kunne bruke huden deres til lampeskjermer.

  Politiker mæ i ræva. pfft!

  SvarSlett
 33. Det er bra at du er i mot den dyremisshandlingen som skjer hos pelsdyr opprett. Jeg personlig synes det er veldig dumt at du fortsatt sier ja til pels. Alle dyr fortjener og være frie, og pels ser finest ut på dyr!

  SvarSlett
 34. HVILKEN BOMBE AT DU TILHØRER DET SÅ OG SI UTDØDDE OG MINST FRAMTIDSRETTA PARTIET I NORGE, SENTERPARTIET.Partiet for mindre oppegående, primitive og empatiløse bønder. Meningen din angående organisert dyreplageri(pelsoppdrett) er derfor maks verdiløs. Du synes det er greit at folk mishandler hundene og kattene sine å heller? For å støtte pelsnæringen er faktisk like ille.

  SvarSlett
 35. DYRRRRRR SKAL IKKE LIDE FOR AT VI MENNESKER SKAL HA PELS MOTE ER DET INGEN SOM FORSTÅR DET DYRENE LIIIIIDER OG BEGYNNER OG GNAGE PÅ HVERANDRE DE ER FYSISK OG SYKISK SKADET OG DE SLAKTES MED GASS ELLER STØM DET ER IKKE RETTFERDIGT DET ER REEEEN DYREMISSHANDLING

  SvarSlett
 36. Hørte nestleder i Venstre gjekk ut og ville forby pelsdyrnæringen pga desse bilda som er blitt tatt. Snakk om å skjæra alle over ein kam. Då er mitt forslag at me må forby Venstre på grunn av at det finnes nokre idiotar i unge venstre.

  SvarSlett
 37. Men hunder i vesker skal mange av desse anonyme sansynlegvis ha

  SvarSlett
 38. Kanskje du ikke bruker pels, men du er tydeligvis for grov dyremisshandling.

  Lurer på hva du hadde sagt viss noen hadde sperret mennesker inn i slike bur! Vi er alle dyr med evne til å kjenne smerte. Er du for konsentrasjonsleirene også??

  Håper noen sperrer deg inn i et slikt lite nettingbur i noen dager, så kan du se saken fra begge sider!!!

  Selv om minken ikke kan snakke, så kan den LIDE.

  SvarSlett
 39. Du snakker om å "ivareta dyrenes velferd". Det er tydelig du ikke har forstand på hva du snakker om. Prøv å sitte innesperret i et bur på 6 kvadratmeter i 30 år som burde tilsvare hva disse stakkers dyrene opplever. Det kan jo ikke finnes værre tortur. Skadene som har blitt vist er jo kun symptomer på det helvete de går igjennom. De som driver med dette er etter min mening psykopater (menneker totalt uten medfølelse) og burde sperres i bur så kanskje de får litt empati etter hvert. At dette skal være lovlig er rett og slett forferdelig.

  SvarSlett
 40. Oppsiktsvekkende få kommentarer som omtaler det jeg skriver.

  Har eller har ikke dyrevernorganisasjonene fast rutine med å melde fra til Mattilsynet når de oppdager ulovligheter?

  Og å sammenligne mennesker og dyr er jo helt vanvittig.

  SvarSlett
 41. Det er ingen av oppdretterne som vil dyra sine vondt. Men dyrene har en helt naturlig oppførsel akkurat som sine artsfrender ellers. F.eks rødrevhvalper "i det fri" sloss om mat, biter hverandre, og blir en av kullsøskene svekket på en eller annen måte blir den drept umiddelbart. Og siden de har innstinkter blir ikke protein form av kjøtt liggende, men fortært. I pelsfarmer blir bare dette så synlig for den som måtte være der de timene det tar før alt er oppspist.
  Dyremødre vil alltid kunn regulere sitt eget kull etter hva de har melk eller mat til.

  Ingen som har tenkt på forbud mot Gjøk forresten...? Den sparker ut av reiret de "riktige" fugleungene så de omkommer.
  Eller forbud mot ørn..? Den sterkeste ungen dreper de svakeste hvis mattilgangen er knapp.

  SvarSlett
 42. Hvorfor er det vanvittig å sammenligne dyr og mennesker? Mennesket er faktisk forresten et dyr.

  Bare fordi vi er mer 'intelligente' så rettferdigjør det at vi plager og torturerer andre skapninger.

  Å mene at dette er greit er helt vanvittig. Skam deg.

  SvarSlett
 43. Nei, og sammenligne mennesker og dyr er IKKE vanvittig. Dyr kan føle like mye som det vi kan, og jeg tror ikke du ville likt og bli flådd levende! Det er jo en selvfølge at alle har ulike meninger, men jeg syns det er helt forkastelig at noen fortsatt kan være for denne industrien etter det som nå har kommet ut i media! Er det noe som virkelig gjør meg kvalm, er det dere som enda ikke har noe imot dette, og bryr dere mer om hva som er behagelig for dere og hva som er fint. Dere er en gjeng med følelsesløse egoister, og dere burde skamme dere!

  SvarSlett
 44. Dere som sier at vi kan flå dyrene siden vi spiser dem likevel, spiser vi mink og rev kanskje??? dere er patetiske.

  SvarSlett
 45. Positiv til pelsdyrnæringen? hvordan er det mulig for et tilsynelatende oppgående menneske å synes noe sånt?! provoserende..

  Vi trenger ikke pels i dagens samfunn, punktum!
  Å si noe annet er idioti fra ende til annen! La dyra få et verdig liv! Mener med hånda på hjertet at de som driver med pels å de som går med pels ikke kan ha noen form for samvittighet.. skulle ønske pelsdyra fikk mulighet for å hevne seg! tror de bedritne pelsdyrfolka hadde fått en svetteperle eller to da... ahh, da skulle jeg ha kost meg..

  SvarSlett
 46. Jeg syns dette var grusomt å høre at DU er POSITIV til pels!
  Herregud, pels = dyremishandling! DU ER EN DYREMISHANDLER, GEIR!

  Jeg liker ikke pels. jeg liker ikke folk som bruker pels. jeg liker ikke folk som syns pels er positivt. jeg liker ikke deg.

  SvarSlett
 47. I naturen er det den sterkestes rett... hvem er sterkest? Så kan vi legge ned pelsdyrfarmene og gå på jakt og skaffe oss pelsen helt naturlig. Da blir det kanskje verdt det og, siden prisen skyter opp...

  Naturvernere er ofte noe med det minst naturlige i verden, mange av de har rett og slett ikke innsikt i hvordan dyreverden fungerer.

  SvarSlett
 48. Alle som sier NEI til pelsdyroppdrett bør spørre seg hva som skjer i UTLANDET. Stopper vi oppdrett i Norge, får vi bare større import. I utlandet behandles disse dyrene svært svært dårlig..dessverre. Det er således bra med en strengt kontrollert næring i Norge. Det er best for dyrevelferden, og det bør være det viktigste. I utlandet behandles dyr ofte så dårlig at vi her i Norge blir litt naive når vi tror et forbud i Norge er noen løsning..

  SvarSlett
 49. Flott innlegg Geir! =)
  Ingen er for dyremishandling, og de få bøndene som driver så useriøst er de som skulle ha vært fjærnet.
  Ikke alle pelsdyroppdrettere behandler dyrene sine sånn som på bildene som har kommet ut i det siste. Noen har faktisk brukt mange år og mange penger på å lage seg en farm som de bryr seg om, og liker å jobbe på. De fleste er oppdrettere som bryr seg om dyra sine. Det er fåtallet som ikke bryr seg. Slik vil det alltid være, at noen ikke bryr seg, uansett hva det er snakk om.
  man kan ikke sette alle i samme "bås" som dyremisshandlere.

  SvarSlett
 50. Å ha en mink eller rev i bur uten tilgang på naturen er dyreplageri uansett hvordan du ser på det. Dessuten har vi andre alternativ til pels i dag, både pyntepelsen (den unødvendige som henger på hetta på parkasene til 2-3000 kr) og varmepelsen.
  Man kan ikke drive pelsdyroppdrett uten å bryte med dyrenes instinkter og måte å leve på, derfor burde det forbys.
  Det med at nå kommer det til å bli mere pels i utlandet og verre for dyrene er egentlig landenes sak - det må startes en plass, og vi har sjansen til å gjøre det i Norge, og stå fram som et godt eksempel. Og så er det viktig at folk slutter å kjøpe pels! Vær så grei... Tenk om dere hadde vært en pelsmink?

  SvarSlett
 51. Om du leser svarene dine godt Geir, så ser du at det ble svart på det du spurte om. Aksjonistene meldte fra etter aksjonen. Det ble ikke reagert. Det sier jo enda mer om et tilsyn som ikke fungerer. Mattilsynet er ikke egnet for å være dyreombud.

  SvarSlett
 52. Det er ikke rett av vi skal ta på oss døde dyr og rusle nedover gatene. Menneskene prøver å være verdens styrere, men er bare en gjeng idioter.

  SvarSlett
 53. Jeg er fullstendig imot absolutt alle former for pels. Jeg har aldri brukt det, og jeg kommer heller aldri til å gjøre det. Og jeg prøver hele tiden å få folk jeg kjenner til å slutte med pels. Etter min mening finnes det ikke noen god grunn for å bruke det. Alt bunner i menneskenes egosime og forfengelighet, uansett hvordan man snur og vender på det. Dessuten er pels harry.

  SvarSlett
 54. herregud så mange kommentarer.
  Greit nokk, det er de dyrene det er greit
  å ta litt av for at de ikke skal bli
  altfor mange. Men nå til dags så har vi
  både fake-skin og fake-pels.

  Selv om kvaliteten ikke slår den ekte varen
  så er det alikevell av god kvalitet?

  Men jeg er for å forbedre tilstandene
  for dyrene og kutte ned på flåing av dyr.
  Om en én dag slutte helt

  SvarSlett
 55. Deler synet til den som sa at om man mener at pelsdyrnæringen bør avvikles, burde vi bli vegetarianere. Det er ikke stort bedre å holde dyr i fangenskap og slakte dem for at vi skal få kjøtt på bordet heller!!!! Same shit, men etter som at "alle" stort sett spiser kjøtt, er det så "vanlig" at ingen reagerer på det. (Mennesker er rovdyr - kloke sådanne...)

  SvarSlett
 56. Det er ikke synd i dyrene, de slipper jo å leve så lenge under de "horrible" forholdene, skal jo bare vokse til vi har fått mest mulig ut av de, så slaktes de og vi får ei fin kåp! :)

  SvarSlett
 57. Jeg skal seriøst investere i en stor, deilig pelskåpe da jeg får lønning<3

  SvarSlett
 58. Svært overraskende at en SP-mann ignorerer alt som heter dyrevelferd, det hadde nok ingen forutsett i det hele tatt. Eller? Synd at AP skal være avhengig av å ha med SP på laget. Jeg hadde skammet meg, Pollestad.

  SvarSlett
 59. Ok, "alt" er en overdrivelse siden du vil ha skjerpet forholdene, men du er helt ute på viddene når du ikke vil forby regelrett dyremishandling.

  SvarSlett
 60. Jeg blir så rystet over mennesker som ikke kan forstå at det er grusomt å se på dyr som en vare, og behandle dem som ting. Dyr kjenner smerte, og trenger så mye mer enn å stå inne i bur hele dagene. Dyr har en verdi i seg selv, de har rett til å ha et liv, på lik linje med menneskene. Jeg klarer ikke å forstå tankegangen din. Hvor er samvittigheten? Hvor er empatien?

  SvarSlett
 61. geir pollestad:
  det er mulig, men jeg lurer på

  om det var sånn, at det ikke eksisterte "organiserte dyrevernere" i norge, folk som ikke er offentlig ansatte med pålagt ansvar og plikt til å gjøre noe men likevel gjør så mye

  om det ikke fantes, hadde ingen gjort det
  eller hadde mattilsynet gjort noe av det dyrevernorganisasjonene gjør, eller hadde noen andre gjort det, for ekspempel dyrevelferdstilsynet, dyrepolitiet, eller andre statlige instanser som ikke eksisterer (enda, med håp om en snarlig forandring på dette faktum)

  eller, hva tror du?

  ps.
  (mattilsynet. ordet gir meg ingen assosiasjoner til dyrevelferd i det hele tatt.

  verken når det gjelder kuer eller giraffer eller mink eller kattepuser eller forsøksdyr eller sirkuselefanter (du vet, de elefantene med feil farge) eller hundevalper eller hester eller noe annet som har øyne/hjerte/lignende organer og ikke er menneske)

  SvarSlett
 62. Pels er en oppdrett som gir både positive og negative trekk. Det negative er at disse dyrene lever i forferdelige forhold i de små metallburene sine. I visse tilfeller så kan man faktisk putte flere dyr i et bur, slik at man får mere pels. Disse dyrene lever i angst hver dag som går. De venter bare på å dø og vet ikke hva som kommer til å skje dagen etterpå.
  Matprosessen var veldig enkel. Bonden ga knust hønsemat rett på sprinklene i buret. Det så ut som longemos. Ekkelt! Det var ikke noe væske i disse burene som ble filmet, så jeg regner vel med at revene skulle bli avlivet ganske så snart.
  Avlivningsprosessen er ganske enkel for oss mennesker, men veldig vond for selve dyret. De putter inn et langt rør i anus på reven, deretter setter de på strømmen og så dør reven. Dette ble vist på nrk tv i en dokumentar for en liten stund tilbake.
  Men det positive med denne pelsindustrien ligger jo selfølgelig i ordet. Pelsen! Vi har jo så mange flotte mennesker som elsker å vise seg frem i denne forkledningen. Lange, hårete pels jakker som ser veldig bra ut for dem som går i det. Bemerk" for de som går i det".
  Prisen for en pelsjakke er jo ganske dyrt, så pelsindustrien må jo få noe igjen for denne jobben di gjør.

  Jeg er 100% i mot pelsoppdrett! Jeg kommer aldri til å gå i noe som er laget av falsk eller ekte pels. Klarer noen å se forskjell?, dessuten er pels en 70 tall`s ting.Å se disse dyrene lide så mye, selv om mange av de dyrene har blitt født i disse metallburene og føler seg hjemme, er sinnsykt. Så jeg håper virkelig Norge setter en stopper for denne industrien.

  SvarSlett
 63. vet ikke om jeg synes det er tragisk eller morsomt å lese innleggene her (gav vel litt opp halvveis!)
  det jeg lurer på med alle disse som er så dømmende mot pelsnæringen er like dømmende når de kjøper egg,kylling eller høns i butikken... etter hva jeg har fått lære om disse to næringene, fjærkre og pelsnæringen, så er det faktisk et mye verre liv å være burhøns enn mink/rev osv.
  men folk flest er visst blitt vant til, og overser så lett det faktumet at høns og kyllinger har det ikke godt i sine småbur. og hvor mange dør pr år på vei til slakteriet pga for varmt, for kaldt, ikke nok mat/vann på en alt for lang reise?
  men det er vel ikke så nøye med, for høns er kanskje ikke like søte som mink og rev? eller er de bare mindre verdt fordi vi er vant til å ha lett tilgang på dem?

  og alle de som sier at det er ikke naturlig å ha ville dyr i så små bur... hva med kaniner, ilder, fugler, rotter, mus, skilpadder ja selv fisker m.m? dette er dyr som vi har satt i bur for vår egen egoistiske glede! ikke bruker vi kjøttet, ikke er de nyttedyr, ikke bruker vi pels eller fjøren når de dør. de bare står der i sine bur og er totalt avhengig av at vi skal ta godt vare på dem. dyr som skulle være fri, men vi synes de er søte og fine, dermed har vi fanget dem inn...
  og hvor mange kjæledyr blir vel ikke mishandlet/drept av sine eiere fordi eierene ikke bryr seg, eller ikke har nok kunnskap om dyrene? men pytt, det er jo bare å kjøpe en ny kanin om ungene har lekt så hardt med den at den døde...

  jeg er bare så irritert over alle de hyklerne som roper så utrolig høyt når det kommer til pelsnæringen, men ikke sier en døyt når det kommer til alt annet!

  og bare for å ha det sagt; jeg er ikke i mot pelsnæringen, men jeg er i mot dyremishandling. jeg har ikke noe stort ønske om å få meg en pelskåpe, men om jeg fikk en og den var fin så hadde jeg tatt i mot med glede.
  og som en jente som har vokst opp med dyr rundt meg hele livet (har gård innen familien, og vært på mange gårder i min oppvekst) så vet jeg også at selv de beste bønder har dyr som får skader og sykdommer, men det er ikke dermed sagt at de er noe dårligere enn andre, men slikt skjer. og en god person vil gjøre sitt for at skaden/sykdommen blir behandlet, og om det ikke er mulig så avlives dyret. jeg har også vært en av de uheldige som har sett dyrene som av forskjellige grunner skader/dreper hverandre under stress, eller for å hjelpe!! bla. en gang en saueflokk som stanget i hel en annen sau som satt fast (var nok fordi de ville hjelpe henne løs), og en annen gang en grisemor som klikket uten at jeg forsto hvorfor, og hun klarte å drepe to av sine nyfødte griseunger før vi fikk reddet unna de andre. om noen dyrevernere hadde fått tatt bilder av disse to situasjonene så ville det faktisk ikke kunne gitt ett grunnlag for å nekte noen i Norge å være bønder!

  og, ok, nå skriver jeg sikkert veldig mye, men det får nå bare være, for jeg vil legge til en siste ting på slutten!
  til alle de som vil ha en grunn til hvorfor jeg eller hvem som helst andre ikke sier nei til pelsnæringen så vil jeg returnere følgende spørsmål; hvorfor er pelsnæringen så mye verre enn fjærkre, fiske oppdrett, kjæledyr? gi meg et svar som overbeviser meg på det, så skal jeg lytte mer enn hva pelsmotstandere er villig til å lytte!

  SvarSlett
 64. vet ikke om jeg synes det er tragisk eller morsomt å lese innleggene her (gav vel litt opp halvveis!)
  det jeg lurer på med alle disse som er så dømmende mot pelsnæringen er like dømmende når de kjøper egg,kylling eller høns i butikken... etter hva jeg har fått lære om disse to næringene, fjærkre og pelsnæringen, så er det faktisk et mye verre liv å være burhøns enn mink/rev osv.
  men folk flest er visst blitt vant til, og overser så lett det faktumet at høns og kyllinger har det ikke godt i sine småbur. og hvor mange dør pr år på vei til slakteriet pga for varmt, for kaldt, ikke nok mat/vann på en alt for lang reise?
  men det er vel ikke så nøye med, for høns er kanskje ikke like søte som mink og rev? eller er de bare mindre verdt fordi vi er vant til å ha lett tilgang på dem?

  og alle de som sier at det er ikke naturlig å ha ville dyr i så små bur... hva med kaniner, ilder, fugler, rotter, mus, skilpadder ja selv fisker m.m? dette er dyr som vi har satt i bur for vår egen egoistiske glede! ikke bruker vi kjøttet, ikke er de nyttedyr, ikke bruker vi pels eller fjøren når de dør. de bare står der i sine bur og er totalt avhengig av at vi skal ta godt vare på dem. dyr som skulle være fri, men vi synes de er søte og fine, dermed har vi fanget dem inn...
  og hvor mange kjæledyr blir vel ikke mishandlet/drept av sine eiere fordi eierene ikke bryr seg, eller ikke har nok kunnskap om dyrene? men pytt, det er jo bare å kjøpe en ny kanin om ungene har lekt så hardt med den at den døde...

  SvarSlett
 65. og jeg skriver så langt at jeg må fortsette med en ny kommentar under min første...


  jeg er bare så irritert over alle de hyklerne som roper så utrolig høyt når det kommer til pelsnæringen, men ikke sier en døyt når det kommer til alt annet!

  og bare for å ha det sagt; jeg er ikke i mot pelsnæringen, men jeg er i mot dyremishandling. jeg har ikke noe stort ønske om å få meg en pelskåpe, men om jeg fikk en og den var fin så hadde jeg tatt i mot med glede.
  og som en jente som har vokst opp med dyr rundt meg hele livet (har gård innen familien, og vært på mange gårder i min oppvekst) så vet jeg også at selv de beste bønder har dyr som får skader og sykdommer, men det er ikke dermed sagt at de er noe dårligere enn andre, men slikt skjer. og en god person vil gjøre sitt for at skaden/sykdommen blir behandlet, og om det ikke er mulig så avlives dyret. jeg har også vært en av de uheldige som har sett dyrene som av forskjellige grunner skader/dreper hverandre under stress, eller for å hjelpe!! bla. en gang en saueflokk som stanget i hel en annen sau som satt fast (var nok fordi de ville hjelpe henne løs), og en annen gang en grisemor som klikket uten at jeg forsto hvorfor, og hun klarte å drepe to av sine nyfødte griseunger før vi fikk reddet unna de andre. om noen dyrevernere hadde fått tatt bilder av disse to situasjonene så ville det faktisk ikke kunne gitt ett grunnlag for å nekte noen i Norge å være bønder!

  og, ok, nå skriver jeg sikkert veldig mye, men det får nå bare være, for jeg vil legge til en siste ting på slutten!
  til alle de som vil ha en grunn til hvorfor jeg eller hvem som helst andre ikke sier nei til pelsnæringen så vil jeg returnere følgende spørsmål; hvorfor er pelsnæringen så mye verre enn fjærkre, fiske oppdrett, kjæledyr? gi meg et svar som overbeviser meg på det, så skal jeg lytte mer enn hva pelsmotstandere er villig til å lytte!

  SvarSlett
 66. "Jeg mener likevel at vi i Norge ikke skal ha forbud mot produksjon av en lovlig vare."

  Det må være det dårligste argumentet jeg noen gang har hørt. Det faller strengt tatt på sin egen urimelighet, fordi hadde vi hatt ett forbud mot pels produksjon ville ikke varen vært lovlig.

  Det er det samme som å si at du ikke vil ha legalisering av cannabis, fordi cannabis er ulovlig.

  SvarSlett
 67. Uannsett PELSERNÆRINGEN som er skyld i dyrenes lidelser vi har sett enten om det er nå eller tidligere hendelser så skjer det om igjen og om igjen!
  Jeg spør: HVORFOR skal de da få fortsette?
  Hva skal VI med pels når det finnes fuskpels?
  Ser ikke poenget annet enn penger og atter penger på unødvendig tap av liv!!

  SvarSlett
 68. å herregud, som dere hyler og skriker om at dyrene kjenner smerte de også og bla bla bla....men kjøtt det eter dere, og skam avla mini-bikkjer det skal dere ha osv osv..HYKLERE ! -dere er så jævla raskt ute med pekefingeren og elsker å kjefte og smelle og si hvordan folk skal leve livene sine, og benytter hver gubidige sjanse dere får....og er noen så uheldig å bruke de FALSKE pelskåpene så tror du jaggu ikke det står en av dere gærninger der klar med malingsspannet som tror det også er EKTE pels og dynker deg i maling ?! å JODA !

  -selv om jeg er dritt lei det hyklerske preiket deres er jeg allikevel ikke ravende gal i motsatt retning dere heller, og er enig i at slike pelsfarmer bør fjernes for godt. selv om slikt drives i andre land betyr ikke det at vi skal gjøre det samme.
  -Men for guds skyld dropp hysteriet, dere kommer ingen vei med å rope høyt og kalle folk iskalde mordere hver gang dere ser en pelskåpe, det kan faktisk hende den er FALSK (eller arvegods). -og som regel er den det i dag.

  SvarSlett
 69. Morsomt å se senterpartipropagandaen som hele tiden forsøker å flytte fokus. "Jeg liker ikke dyremishandling, men..." Slike pelsdyr som lever hele livet på hønsenetting og har alt for liten plass, lider unødig. At de liksom er avlet til det er en bløff som er så dum at selv bønder ikke går på den. En rev i bur er fremdeles en rev, uansett hva dere måtte mene.
  Legg ned det norske landbruket. Vi kan importere bedre og billigere varer, samtidig som vi kan utvikle bærekraftige næringer i u- land som kan drive landbruk året rundt. Og som en bonus blir vi kvitt et pill råttent og ubrukelig politisk parti i samme slengen.

  SvarSlett
 70. Mange engasjerte innlegg her.

  Jeg har fortsatt ikke fått svar på om dyrevernernorganisasjonene har noen fast praksis om å alltid melde fra til myndighetene straks de oppdager forhold som er i strid med regelverket. Det holder ikke å vise til at det er gjort noen ganger - for bryr man seg om dyrene skal man alltid gjøre det.

  Når jeg leser en del av innleggene så tenker jeg det faktisk er viktig å forsvare pelsdyrnæringen. Fordi faller den vil man bare gå videre med krav om forbud mot fjærkre, svin og storfe. Folk trenger mat - og folk er kjøttetere.

  Og så en liten oppklaring: Alternativet til et liv i bur er ikke et liv i frihet - det er selvsagt ikke noe liv i det hele. (men det er en større og mer abstrakt diskusjon)

  SvarSlett
 71. Beklager, men du får belage deg på litt kjeft når du synes det er okei med pelsdyrnæring. Vi trenger ikke pels for å holde oss varme, altså er det helt poengløst å ta livet av friske dyr.
  Skam deg. Og resten av dere som synes dette er ok.

  SvarSlett
 72. Jeg ble i likhet med deg sjokkert over bildene, nok en gang. Men i motsetning til deg, så har jeg måttet revurdere mine tidligere standpunkt.

  Jeg må innrømme at jeg har mista tilliten til både Mattilsynet og industrien. De virker begge totalt uinteresserte og ikke kompetente nok til å rydde opp i dette.

  Jeg kommer aldri til å kjøpe en pels fra norsk pelsdyrnæring og den siste tidens avsløringer har fått meg til å vurdere å ikke bruke arvepelsene mine heller.
  http://hannelk.net/bor-man-slutte-med-pels

  SvarSlett
 73. For et latterlig innlegg. Jeg blir sjokkert over å se en godt voksen mann skrive at han syntes det er ok at dyr blir toturert, flådd og drept, og det for en "vare" vi ikke trenger en gang.
  Her har noen falt å slått seg...

  Ida Mekiassen

  SvarSlett
 74. "Og så en liten oppklaring: Alternativet til et liv i bur er ikke et liv i frihet - det er selvsagt ikke noe liv i det hele. (men det er en større og mer abstrakt diskusjon)"

  Ville uten tvil vært uten tid på denne jord hvis alterativet var å sitte i et bur å bli gal, for så å bli flådd!

  SvarSlett
 75. Skulle ønske noen lot de jævla pro-pels folka i et bur hele livet, for å flå dem når de hadde fin hud, som man kunne lage pynte sko av.. Denne industiren er unøvendig.

  SvarSlett
 76. "If a group of beings from another planet were to land on Earth -- beings who considered themselves as superior to you as you feel yourself to be to other animals -- would you concede them the rights over you that you assume over other animals?"
  George Bernard Shaw, playwright, Nobel Prize 1925

  SvarSlett
 77. Fuckings idioter som støtter pelsindustrien, at de ikke engang skjønner hvor naive de er. Bla bla dere har ingen annelse hvor lite empati disse bøndene har ovenfor dyr, gjøre dere selv en tjeneste, skaff en pro sarha pailn button, så vil det med tid gå opp for dere hvordan vi som vet litt mer ser på dere.

  SvarSlett
 78. Kan du vennligst gi meg en eneste god grunn til at pelsdyrindustrien skal fortsette? Det er en grusom industri som ikke gjør annet enn oppdrett av dyr som skal sitte et helt liv i et lite bur før det skal drepes og bli tatt fra pelsen sin. De menneskene som klarer å jobbe innenfor denne industrien er mennesker uten sympati og empati, de er trangsynte og de er inhumane! De er syke mennesker, og uansett tilsyn så kommer de aldri til å gi dyrene den respekten de fortjener. Hvordan vet jeg det? Fordi ingen som har et normalt syn, et syn som respekterer alle levende vesener, ville jobbet innenfor den bransjen. Vi lever i 2010, skjerp dere. Pelsdyrindustrien MÅ legges ned, det er på tide. For mange ganger er det avslørt, det er ikke tilfeldigvis EN gård som er oppdaget, og det er ikke tilfeldigvis dårlige forhold der dyrevernere har kommet. Dette skjer overalt, mest sannsynlig de fleste steder. Denne industrien baserer seg på selvsentrerte menneskers ønske og egen interesser, derfor, uavhengig av hva som gjøres, vil dyrene alltid lide.

  SvarSlett
 79. Mat og klær er to forskjellige ting. Vi er ikke nødt til å ha pels for å overleve. Det er en unødvendig industri som gjør at mange dyr lider et forferdelig liv. Kjøttindustrien, eggproduksjon, er ting vi ikke kommer unna. De kommer til å fortsette å eksistere, men de trenger å bli ført under strengere forhold. Mattilsynet er en vits.

  SvarSlett
 80. Synes at det var altfor mange usaklige kommentarer her, uansett så tror jeg at de som er FOR pels har et synspunkt som sier at det ikke er helt jævlig på ALLE pelsfarmene, og at dyrevern-aksjonistene blåser det hele opp med å påstå at alle dyr har det slik. Det er ihvertfall slik jeg ser på det. JA noen pelsoppdrettere burde ikke få tillatelse til å holde på slik, men man skal ikke gre over alle med en kam.

  SvarSlett
 81. Man kan dra alle under samme kam. ALLE farmene stenger dyrene inne og INGEN av dyrene får dekket sine naturlige og grunnlegende behov.
  Det er INGEN som lever et verdig liv på pelsfarm.

  Og hvordan kan noen sammenligne hushold av dyr med pelsindustrien?
  Kjæledyr får kjærlighet og blir behandlet som et familiemedlem. Er det like ille som å stenges inne til du blir så gal at vi spiser dine egne lemmer!?

  SvarSlett
 82. Kan jeg spørre hva du baserer den uttalelsen på?
  Jeg er bra sikker på at du ikke har vært på alle pelsfarmene, derfor kan du ikke bare si noe du mener og kalle det fakta. Tenk hvis alle gjorde det, Gud eksisterer fordi det er min mening altså er det fakta? Forstår du at du må ha en pålitelig kilde for å komme med en slik uttalelse?

  SvarSlett
 83. Sei ka dokk vil, å oppfoster et dyr berre før pelsn e ikke humanitært. De har null livsglede og pines tel de tel slutt avlives før å berre bruk pelsn.

  Om nån få år kommer pelsfarma tel å vær ulovlig, og vi kommer alle tel å se telbake og tenk "Herregud, kor sykt at det der va lov!"
  Akkurat som appartheid, kvinnediskriminering og prositusjon!

  SvarSlett
 84. Jeg forstår ikke hvordan du kan være positivt innstilt til pelsdyrnæringen. Tenker du ikke på at pelsen faktisk kommer fra et levende, følende og tenkende dyr?

  Dette er så typisk av mennesker generelt, vi setter oss selv i høystolen og tror vi kan gjøre hva vi vil med dyr og naturen bare fordi vi har utviklet oss hit vi er i dag. Men denne utviklingen legger jo også et stort ansvar på oss, som vi gang etter gang ikke klarer å håndtere.

  Jeg skammer meg over slike ting, og blir rett og slett uvel over at du ikke gjør det!

  SvarSlett
 85. Så klart jeg skammer meg over alt faenskapet vi har gjort, men det betyr fortsatt ikke at man ikke skal være kritisk på alt inntil det motsatte er bevist ikke bare gå med på hva som er populært. Uansett jeg har aldri sagt at jeg er FOR pelsoppdrett jeg prøver bare å se på ting fra begge sider. Det du sa om høystolen er ikke til å unngå når vi er på toppen av næringskjeden... Det er instinkt.

  Igjen jeg tviler på at alle dyr har det så ille som du sier, JA noen har det, men for alt du vet kanskje 60 % har det helt okei, men det får vi aldri vite fordi dyrevernaksjonistene blir aldri å publisere bilder av dyr i bur som er glade.

  SvarSlett
 86. Vi har marsvin, kaniner, rotter, hamster og andre små gnagere i bur også. Har aldri hørt noen klage over dette selv om det heller ikke er naturlig for disse dyrene fra naturens side. Litt lei av at folk på død og liv skal bestemme hva andre skal gjøre og ikke gjøre. Kan ikke folk selv få bestemme hva de vil ha på seg uten å høre på ramaskrikene fra hysteriske personer? Kjenner noen som hadde revefarm for en del år tilbake. Der var det aldri noe tull, ingen unger ble bitt ihjel og ingen av revene tok en jaffs av seg selv heller. Noen lot seg til og med klappe. Slike dyr har det ikke vondt spør du meg. Veterinær kom ofte på besøk og så til at alle dyrene hadde det fint også. La de seriøse få drive, men slå hardt ned på de som sørger for at dyrene blir plaget.Ikke bra å putte hunder i små vesker å tasse rundt med de hele dagen heller. skal vi forby skinnjakker fordi kuer står tjoret fast til en bås også?

  SvarSlett
 87. Det er mye jeg egentlig vil svare deg på men jeg begynner med å arrastere deg på følgende mening: "Det er ganske grovt at folk som kaller seg dyrevernere ikke straks melder fra til myndighetene om dyr som lider. Men i stedet skal de samle inn en pakke som skal gis til media."

  Dette viser at du har null kunnskap om hvordan systemet i dag fungerer, nå som dyrevelferd sorterer under Mattilsynet.
  Systemet fungerer nemlig ikke!
  Du kan selv forsøke å kontakte Mattilsynet eller politiet med en dyrevenssak eller en bekymringsmelding og du vil forstå hva jeg mener. Du vil også da forstå disse som har samlet materiale fra pelsdyrfarmene og er du litt oppegående vil du stille deg sammen med disse i kampen mot pelsdyrfarmer, og i kampen for å få dyrevern ut av mattilsynet og for å få opprettet en egen instans.

  Jeg har hundrevis av historier som kan dokumentere en totalsvikt i systemet og disse skal jeg formidle om ikke lenge.
  I mellomtiden, om du ikke tror meg: Ring politiet eller mattilsynet om hvilken som helst dyrevernssak, og du vil forstå!

  SvarSlett
 88. 60 % har det helt okei? Vi snakker om VILLE dyr som holdes FANGET i små kalde nettingbur hele livet. INGEN har det "helt okei" i bur!

  SvarSlett
 89. "Kan jeg spørre hva du baserer den uttalelsen på?
  Jeg er bra sikker på at du ikke har vært på alle pelsfarmene, derfor kan du ikke bare si noe du mener og kalle det fakta"

  Det er fakta at pelsdyr lever i bur. Mener du noe annet?

  SvarSlett
 90. Jeg er helt enig med deg.
  Jeg kjønner ikke helt det store hysteri med pels, akkurat i dag.Jeg var sjokkert hvor mye kjøtt lander hver dag i søppla. Det er ikke dyreplageri?Hvorfor mot vi spiser så mye kjøtt??DEt er ikke nødtvendig.
  Pels er naturlig, helt miljøvennlig, finnes ikke varmere hvis det er -20 grader ute. Jeg kan bruker hele livet mitt og kan får deretter barna min og så. Med et fuskepels du kan ikke gjøre det samme.
  Det mot være strengere kontroll i pelsdyrnæring, rett og slett vi bruker dyrene men det mot ikke betyr at det mot tortureres. Alle griser og kalkuner og lammer og ... har ikke naturlige dyreliv det er fakta.

  SvarSlett
 91. Utgangspunktet er galt, da er det ikke noe rart i at resultatet blir rart. Det er bare en ting å si om Pollestad: han eier ikke sunt bondevett. En bonde med sunt bondevett gjør alt han kan for å produsere mat i takt med, og ikke i utakt med naturen. Dette burde han jo forstå, han som representerer SP. Men han er ikke alene om å forsvare en næring som ikke har livets rett og aldri har hatt det. Pelsdyroppdrett sammen med lakseoppdrett skulle aldri vært tillatt. Det skulle ikke være nødvendig å argumentere for hvorfor. Det er jo helt innlysende fordi disse næringene strider helt imot naturen ogg det naturlige. De som driver disse næringene gjør det kun av en eneste grunn: profittbegjær. Kortsiktig og kynisk profittbegjær. Pollestad støtter dermed både de mest naturfiendtlige, kyniske og spekulative menneskene blant oss. Mao de som er med på å ødelegge for en bærekraftig utvikling av natur og ressurser.

  Men jeg vet jo hvorfor han forsvarer pelsdyroppdrett: han er redd for at den skal forbys og hva det kan komme til å føre med seg av søkelys også på den generelle dyrevelferden i norsk landbruk ellers. Situasjonen der er jo at de også beveger seg på kanten av det moralsk forsvarlige.

  SvarSlett
 92. Hva skjer med at folk stadig tar opp kjøtt-produksjon og dyrehold her?

  "Vi spiser jo kjøtt, disse dyrene lider også".
  Ja det gjør det, men er det greit å pine pelsdyr fordi andre dyr lider andre steder også?

  Man kan ikke retferdiggjøre lidelse på pelsfarmene med at andre dyr også lider.

  Det er det samme som at jeg skulle ville skade barna på skolen der jeg jobber, fordi andre barn i andre land også blir slått.

  SvarSlett
 93. Nei, det mot ikke skader, men det er fakta at vi har brukt og vi skal bruke dyrene.
  Dreholdene mot ryddes opp.

  til Svenrik: kan du vise meg noen i næringbransje jobber ikke for profitt?? Det er bare det hellige....Vi mot være realister liker eller ikke...

  SvarSlett
 94. Å holde rovdyr i bur er uakseptabelt. Ethvert anstendig menneske vil gå inn for å avskaffe systematisk tortur av våre medskapninger. Jeg formoder dyrevernorganisasjonene går til media, og ikke myndighetene direkte, fordi deres hovedanliggende er å få næringen eliminert. Dette gjør de nettopp fordi de setter dyrevelferd først. At dyrevernerne av den grunn ikke får din respekt, sier mye om hvor grunt ditt engasjement for dyrene er, og hvor snevert ditt syn på dyrs følelser er.

  SvarSlett
 95. JEG ER I MOT. JEG SYNS DE SKAL LEVE ELLER BLI AVLIVD PÅ EN HUMAN MÅTE, FOR EN JENNTE SOM MEG SOM ELSKER DYR SÅ ER DET DETTE DYRE-MISANDLING. JEG ER KARNSE IKKE SÅ SMART MEN JEG SIER TENK OM DETTE HVAR DINE BARN ELLER FAMILIE MEDLEM, KJELEDYR HADDE DET VÆRT MORO OM NOEN TOK LIVET AV DINNE BARN ELLER??? JEG SIER STOP DETTE NÅ!!!

  SvarSlett
 96. Jeg vet ikke at det mange kjæledyr har så veldig bra ... ikke i naturlige område , nei?= Fordi det jeg høre hele tiden fra dyrevern: naturlige områdene.
  Dyrevernene har fått min respekt før, men nå høre nesten hele tiden bare om pelsdyra og det gjøre meg skeptisk.

  SvarSlett
 97. "og vi skal bruke dyrene". Dette er noe du selv mener vi skal gjøre. Jeg (og mange andre) derimot, ser at vi misbruker den makten vi har.


  "Å holde rovdyr i bur er uakseptabelt. Ethvert anstendig menneske vil gå inn for å avskaffe systematisk tortur av våre medskapninger."
  Som jeg skulle sagt det selv!

  SvarSlett
 98. Ja, du skal ikke, men du mot akseptere at mange andre skal.
  Ja, vi misbruker makten vi har ikke bare mot dyrene med mennskene og. Men det er et andre tema.

  SvarSlett
 99. Hehe litt merkelig at man tar opp " tenk hvis det var dine barn som satt i bur" Nå er det uansett ikke slik at vi blir alet opp av en større makt enn oss og som putter oss i bur og at vårt skinn blir brukt til å holde seg varm..
  Dyr er siden tidenes morgen blitt holdt i fangenskap av oss mennesker. Hunder er opprinnelig ville dyr og de blir satt i bur av mennesker samt at de må gå i bånd, katter er ville dyr og de må også ofte gå i bånd og blir puttet inn i bur, hester står i stall som på sett og vis også er ett bur og denne listen er uendelig lang for ikke å snakke om dyr på cirkus. La de som vil ha pels gå med pels og slutt å suttre. Det er ikke alle dyr som har det kjipt.

  SvarSlett
 100. Geir Pollestad; er du med vilje dum for å få flest mulige kommentarer? seriøst?

  De som bruker pels er enten:
  1. dum. Skjønner ikke hvilken lidelse som ligger bak.
  2. Skjønner hva som ligger bak næringen, men bryr seg ikke og er da empatiløs.

  Så hvem er du (til pelsforbrukeren altså)? Dum eller empatiløs? Det er nemlig det folk tenker om deg når du går der med et flådd dyr på kroppen og føler deg sååååå fiiiin. Æsj!

  SvarSlett
 101. Sitter her og leser... helt utrolig hvor mange som henger seg på dette. Er det noen her inne som vet hva tortur er??? Og hvorfor blir det påstått at de tortureres, drepes og deretter flådd? Sitte i sofaen hjemme og ha sånne meninger blir for dumt...

  Hva med de andre dyrene vi utnytter? Er det greit å torurere, drepe og flå dem? For deretter å spise dem opp?

  På tide å bruke engasjemanget på andre ting spør du meg!!!! Jeg blir kvalm av sånne innlegg!

  En 14 år gammel jente voldtas, et lite innlegg i avisen og vi blar bare videre... Hvor i helvette er alle dere som bryr seg så mye om alle dyrene henn da????? Et lite barn blir misshandlet og dør til slutt i en alder av 8 år, tenk hvordan denne gutten har hatt det? Og hva i helvette gjør dere dyrevernere med det??? Ikke en dritt!

  Jeg liker ikke at folk er slemme med dyr, men jeg setter faktisk mennesket over alle dyr og mener at vi får ta ting som det er. Steng alle bondegårder hvor dyr lider, bruk energien på å hjelpe alle barn som lider. Hjelp alle kvinner som blir misshandlet og faktisk TORTURERT her i denne "flotte" landet vårt.

  Og til slutt, kom dere opp av sofaen og sjekk fakta før dere skriver innlegg på nettet om ting dere ikke har noen peiling på!

  SvarSlett
 102. Disse dyrene skal ha enormt territorium og det blir dyremishandling uansett så lenge de er i bur sår på kroppen eller ikke.

  Denne motbydelige næringen burde vært avslutta den dagen vi hadde gode nok syntetiske klesplagg.
  Det er ganske lenge siden nå.

  SvarSlett
 103. Jeg føler meg varmt og når jeg spiser pølser føler jeg mett...ikke fin...og bedre enn i syntetiske klesplagg. Hvor er de miljøvennene?

  SvarSlett
 104. Du syntes det er greit med konsentrasjonsleire hvor ville dyr er i en setting som ovehodet ikke tilfresstiller deres naturlige behovpå noen måte. Bare det at de sitter i bur er GROV dyremishandling. Det er jo bare folk med samme tankegang som Hitler som kan støtte oppunder en slik barbarisme. Noe så usiviliert og uetisk skal man lete lenge etter. Det var en gang det var en lov som tilot slavedriving av mennesker. Loven sa også at disse menneskene måtte behandles på en god måte.Men var det allikevel etisk riktig selv om en idiotisk lov hadde sagt det var det? Ettehvert som mennesket kom til fornuft, forstod man at dette var helt forkastelig og det ble ikke lenger lovlig. Mennekset utrykker samme barbarisme i dag i form av tortur av ville dyr fanget i små nettingbur. Det er overhodet ingen forskjell der.

  SvarSlett
 105. SYND JORDA ROMMER SLIKE TÅPELIGE FOLK SOM DEG SETT DEG SELV I ET BUR SÅ KAN DU SVARE ETTERPÅ OM DU VIL TILBRINGE ET HELT LIV SLIK???HAH TENKER SVARET DITT HADDE VÆRT NEI JA.MEN ANDRE KAN DU PRAKKE PÅ EN SLIK LIDELSE, SKAMMELIG.

  SvarSlett
 106. og du faens fjott som babler om man heller burde hjelpe alle barn herregud,. du får da jammen finne deg i at noen faktisk setter dyr høyere enn snørrunger.

  SvarSlett
 107. Tror denne diskusjonen kan holde på til det uendelige!!!! Staten vil aldri ta bort denne næringen for da blir det mindre penger i kassen. Norge tenker KUN sparing av penger.

  Men det hjelper ikke å kommentere dette i media.
  Gi beskjed til mattilsynet. Det er de som må ta saken videre.Uansett hvor mye vi protesterer, så kommer vi ingen vei!

  SvarSlett
 108. "Det holder ikke å vise til at det er gjort noen ganger - for bryr man seg om dyrene skal man alltid gjøre det"

  er det en kvote på hvor mye forskjellig man kan bry seg om, og er det regler for hvor mye og hvor ofte man da "må" aktivt bry seg om disse, på den måten at man egentlig har fulltidsjobb. for, det har jeg ikke tid til. det har jeg ikke nok fysiske versjoner av meg selv til å gjøre, jeg er en person,

  jeg er en person som bryr meg om veldig mye forskjellig, bare innen temaet dyrevelferd er det tusenvis av små enkeltsaker jeg kunne brukt all tiden min på

  men på bekostning av hva?

  utelukker ett engasjement et annet, eller,
  utelukker ett engasjement absolutt alle de andre mulige sakene man kan kjempe for?

  SvarSlett
 109. "Og hvorfor blir det påstått at de tortureres, drepes og deretter flådd? Sitte i sofaen hjemme og ha sånne meninger blir for dumt.."

  Nå må jeg nesten le litt her. Det er fakta at dette er dyrenes hverdag, og man kan ikke slutte å bry seg om dyr fordi mennesker OGSÅ lider.

  Man velger selv hva man kjemper for, og det er mange som kjemper for barn (som du nevner) og det er mange som kjemper for dyr.
  At du velger mennesker framfor dyr er ditt eget valg, så la dyrevernerne velge sine valg :)

  SvarSlett
 110. hvor kommer man hen, hvis det "må" være sånn at
  hvis de usynlige utydelige konstant varierende uskrevne reglene sier at

  hvis du skal gjøre noe
  må du gjøre alt

  eller

  hvis du ikke kan gjøre alt
  skal du ikke gjøre noe


  kanskje metaforisk fargelære kunne vært noe

  hvitt kan ikke blandes frem, hvitt er bare hvitt
  blander du alle fargene som finnes får du sort

  ops, glemte midten
  (alle fargene, alt det lysegrå og mørkeblå og lysehvite)

  SvarSlett
 111. Hvordan det kan være lovlig i Norge i 2010 å mishandle dyr for at en liten og sær gruppe mennesker skal kunne kle på seg pelsen deres er over enhver fatteevne. Pels er ikke pent og det er ihvertfall ikke NØDVENDIG! At noen i det hele tatt ORKER å dra på seg et slikt plagg når man vet så utmerket godt hva dyret har måttet lide seg gjennom!

  Og at en voksen mann og politiker kan få seg selv til å støtte noe så avskyelig som pelsnæringen er helt utrolig! Åh neeei, kan ikke forby en avskyelig virksomhet basert på umenneskelige forhold og lidelser! Gud forby at det hadde ført til et større søkelys på hvordan dyr behandles i Norge - både i matindustri og andre forhold!

  Nei, ærlig talt - dyremishandling; både privat og kommersielt MÅ få konsekvenser!

  SvarSlett
 112. Hei Tblå. Mitt poeng var at om man bryter seg inn i et pelsdyranlegg og ser dyr som lider. Så skal man melde fra til myndighetene.

  SvarSlett
 113. Jeg er enig med deg. Få på plass hjemler slik at Mattilsynet kan dra på flere uanmeldte besøk, uavhengig om bonden er til stede eller ikke. Bedre kontroll og oppfølging av de enkelte bøndene er nok den beste løsningen.

  SvarSlett
 114. Jeg ser at flere av dere etterlyser hvorfor jeg er mot forbud mot pelsdyr i Norge. Her er tre grunner:

  1. Etterspørselen etter pels vil ikke reduseres om vi slutter å produsere pels. Produksjonen vil bare flyttes til andre steder. Tror ikke at dyr har det bedre i f.eks. Russland enn i Norge.

  2. Pelsdyroppdrett er en landbruksnæring som krever forholdsvis lite investeringer. Men som bidrar til inntekter for mange bønder i Norge.

  3. Det finnes folk som ønsker å kle seg i pels. Pels har en kvalitet som svært få kunstige stoffer når opp mot. Og historisk så er det ikke unaturlig at folk kler seg med dyrepels.

  Til slutt et lite hjertesukk - hvorfor kan dere som er mot pels ikke diskutere dette på en saklig måte. Om dere har så gode argumenter som dere påstår så skulle det ikke være nødvendig å komme med personangrep og sammenligninger med konsentrasjonsleirer. Et minimum av folkeskikk tjener enhver debatt.

  SvarSlett
 115. geir pollestad:

  jeg forstår hva du mener, men om noen _skal melde fra til myndighetene når de gjør dette,

  _skal ikke da myndighetene gjøre noe?

  SvarSlett
 116. i det minste lytte, kanskje reagere litt

  etc.

  SvarSlett
 117. SAKELIG!!!
  Geir Pollestad! nå må du gi deg! har du ikke skjønt poenget ennå. det er lett skjønner du, hør nå her:
  Dyr som lider pga av "menneskets forfengelighet" skaper frystrasjon, følelser og sinne. Det er det som skjer når et menneske har det som heter "empati". Slå det opp hvis det er et fremmedord for deg. Man kan selvfølgelig ikke redde hele verden alltid og hele tiden bla bla bla(ikke prøv deg med den!!!). MEN, vit at å tillate slik lidelse fordi noen skal ha en pelskant på hetten sin gjør at veldig mange (ja for du har vel skjønt at det er mange av oss nå hæ?) blir rasende (det er nemlig altfor lett å bare la være å bruke det. DERFOR!).... Det er ikke så vanskelig ser du. Gjenta etter meg: f ø l e l s e r ! e m p a t i!

  SvarSlett
 118. STORE BOKSTAVER - STORE ORD men argumentene?

  SvarSlett
 119. Hva har forretsen flåing med dyrenes velferd å gjøre? De blir ikke flådd levende, noe dere kansje hadde visst om dere kom dere opp av sofaen, og faktisk besøkte en minkefarm..

  Skal vedde på at "dyrevernerne" som sitter hjemme i sofaen, har en søt liten hamster i bur ved siden av seg ;) Med søte rosa plastleker :) Og kansje også har de kost en stakkars kaninunge ihjel som barn. Fordi de var så glad i den..

  Minken har kasser å søke tilflukt i, og går ikke kun på netting.

  Du som hadde vert på revefarm uten å se vann, det kan være fordi de har "drikke nippler", ikke vannskåler, for at de skal ha tilgang på vann hele tiden, og for at vannet skal være renest mulig.

  Dere får nyte speilegget deres, som har blitt presset ut av en stakkars høne som ikke engang har eget bur, og ingen mulighet til å søke tilflukt.

  Makan til hykleri..

  SvarSlett
 120. passer selvfølgelig på å ikke spise de eggene da din tomskalle, KUN økologisk frittgående! Ser du så lett det var! oi oi oi!

  SvarSlett
 121. Og så gjeng dei attende til caffe latten sin.

  SvarSlett
 122. sukk. jeg synes det er så mye bedre når noen gjør noe, noe stort, noe digert, noe bittelite, noe usynlig, bare _noe_, omså bare sier til noen de kjenner at det er dumt at det skjer fæle ting i verden. enn at de gjør ingenting, bryr seg om ingenting.

  går det an å bry seg om ingenting?

  liker veldig godt fine tiltak som "kjøttfri mandag" (søk på facebok/kvasir) etc.

  er man hykler om man spiser kjøtt men tar avstand fra pels?

  hvor finnes oppmuntringen og motivasjonen til handling og bruk av hodet sitt (det vi oppbevarer hjernen vår i) når man ikke kan bry seg _litt om noe uten å bli kalt for f.eks "hykler" eller diverse ord som egentlig ikke betyr noe som helst, men bare er generelt negative


  hilsen terese blå.
  (underhavetgmailcom
  vil gjerne ha epost hos alle anonymene
  det er vel ikke farlig, dere hadde jo sagt akkurat det samme om dere møtte meg på rema og vi begynte å prate der, ikke sant?)

  hvor er alle disse sure menneskene på internetten
  jeg finner dem jo aldri i virkeligheten

  kanskje fordi jeg har en vanntett plan.

  SvarSlett
 123. (ps. jeg spiser akkurat hva jeg vil går med de klærne jeg har lyst å gå med og stemmer på det partiet jeg vil stemme på)

  SvarSlett
 124. Nå har jeg lest ALLE kommentarene og noen av disse for pels-utsagnene kommer virkelig fra uvitende og egoistiske mennesker! Jeg blir så provosert! HVORFOR er det greit å flå og slakte dyr? Se! Til og med ordene er byttet ut istendet for å faktisk innse og opplyse andre om at dette er tortur og MORD. Media i dag får dere til å tro at det er nødvendig med animalske produkter for å leve. Dette er så banalt og feil man kan få det. Man kan ha et perfekt balansert måltid og livsstil uten kjøtt, melk, egg og andre produkter som kommer fra dyr. Vi er med på å forme livene til neste generasjon, det er vi som må ta valg og gjøre det beste for våre medskapninger. Vi er forbrukerne og all produksjon bøyer seg etter hva vi ønsker. Flere av dere sier at hvis man skal forby pelsoppdrett så må man også bli vegetarianere. Feil! Man kan feks velge økologiske og organiske produkt fra sikre bønder. Jeg er selv vegetarianer, og synes at det er en selvfølge at det ikke skal gjøres forskjell på ei ku, et menneskelig, en mink eller en hund. Men om da noen velger å ta avstand fra pels eller kanskje kylling (som er blandt de dårligst behandlede dyr), så hjelper det likevel noen skjebner. Alle monner drar. Hvis hver enkelt kan hjelpe til bare LITT, så vil verden gradvis forandre seg. Skjønner dere ikke det? Det er faktisk ikke så vanskelig å forstå. Hvis jeg kan redde bare ett dyrs liv ved å spre dette budskapet, så har jeg kommet en lang vei.
  Jeg jobber forøvrig som modell og tar selv avstand fra å bruke pels på fotoshooter og visninger, selv om jeg kan da risikere å miste jobben. ALT hjelper. Jeg er absolutt for totaltforbud mot pelsnæringen. Uansett om "reven har det bra" ifølge mattilsynet. Og dere som sier at pelsimporten til Norge ville bare blitt større hvis vi avskaffet de norske farmene, så ja, det hadde den sikkert blitt, men det handler om å sette et statement. Noen der ute fant ut at det var feil med dødstraff i Norge også, Så hvorfor kan ikke vi bli de første til å komme med nye lover for en gang skyld? I Danmark og England er det forbudt med reveoppdrett og i Nederland har det vært det i over 10 år! Av dyreetiske grunner er det også foreslått av parlamentet i Nederland å forby minkoppdrett. De danske revebøndene er pålagt å ha dobbelt så store bur som de norske, som bare er på 0,8 kvadratmeter. Noen må tørr å ta det første steget og forby ALL pelsoppdrett!

  Jeg blir også veldig sint av profilerte mennesker som blogger eller viser seg i offentligheten med pels som om det var en helt okei ting å gjøre, aner dere hvor mange unge og lettpåvirkelige det finnes der ute? Tenk gjennom hva dere faktisk sier gjennom å gjøre dette. Hvorfor er vi mennesker noe bedre enn en kanin? Bare fordi vi har vært så heldige å utvikle tommelen, så er det liksom greit å herse med hjelpeløse uten stemme?! Tenk på hva vi gjør mot miljøet, hva vår forfengelighet skaper i forhold til et dyr som lever i pakt med naturen. Pelsoppdrett og masseproduksjon av kjøtt er IKKE forsvarlig business. Vi må slutte å misbruke og ødelegge det vi har fått i gave fra naturen. Tenk så godt vi har det.. Men likevel er det mange som ikke er villig til å løfte en finger for å hjelpe andre som trenger det. Egoisme. Så lenge det er penger i bildet, gjør noen hva som helst for å nå sitt eget beste.. fortsettelse:

  SvarSlett
 125. Ingen dyr lever et verdig liv i et slikt bur som brukes i Norge i dag. Kom ikke her å si at de fleste bøndene behandler pelsdyra sine bra. Uansett om de får nok mat, vann eller antibiotika, så er det nettopp med den hensikten at de skal overleve. Ikke noe mer. Pelsen er dyrene nødt til å ha uansett når de sitter i kalde bur. Så om de trives eller ei betyr ikke mindre pels. Jeg har selv sett mange revefarmer i Norge og det skjer ikke noen tilrettelegging for naturlig lek, løping, jakt eller annen primær aktivitet hos disse rovdyra. Og i følge nettverk for dyrs frihet sine statestikker i 2008 ble det oppdaget skader på rev og mink på 40 % av bestanden. Det er forkastelig å tenke på at enkelte mennesker driter i all urett så lenge den ikke rammer en selv.

  Er du lei av at miljøaktivister og dyrevernere skal prakker på deg deres meninger? Jovisst har vi alle et valg, men for å ta det valget så må man nettopp vite at det finnes et alternativ. De aller fleste blir født inn i tradisjonen å spise kjøtt og dette regnes som helt naturlig, nettopp fordi noen egentlig aldri har spurt dem om de synes dette er greit? Det er på høy tid å få inn litt undervisning og tilrettelegging av alternativene som finnes.

  Vil du hjelpe dyrene og kjempe for deres rettigheter? Da setter jeg stor pris på at du støtter dyreorganisasjonene slik at vi sammen kan stå sterkere og få en slutt på denne torturen! Landbruksministeren gjorde ingenting i 2008, kanskje kan vi få til å forandre dette i 2011!?
  Gå inn på:

  http://www.dyrsfrihet.no
  http://www.pelsfri.no
  http://www.dyrevern.no
  http://www.peta.org
  http://www.dyretesting.no
  http://www.wwf.no

  Håper jeg har fått overbevist noen av dere som tviler der ute. Takk for at dere tok dere tid til å leste og forstå hvor ille dyr i fangenskap lider.

  Med vennelig hilsen

  Julie Brauteset Henning, 20 år.
  Trondheim

  SvarSlett
 126. Alt levende har rett til ett verdig liv, og det er vi mennesker som har ansvar for at dyrene får ett så godt liv som mulig.

  Pelsoppdrettsnæringen respekterer ikke dyrenes rettigheter til ett godt liv, jeg vil si at pelsoppdrettsnæringen viser forakt mot dyrenes rettigheter, og det er derfor det er så viktig at vi markerer og tar avstand fra den bransjen.

  Det er ikke greit å gå med pels, ikke engang med en gammel arvet pelskåpe, fordi man må faktisk ta standpunkt og velge hvilke signaler man sender til omverden. Bruker man ekte pels, uansett om den er ny eller gammel, så viser man fortsatt at man synes det er greit at dyr skal lide og dø for at vi skal pynte oss med skinnet dems. Og da spiller det ingen rolle hvor gammel pelsen er.

  Det har aldri vært, og kommer aldri å bli vakkert å pynte seg med andres lidelse.

  Kjell Nordström

  SvarSlett
 127. det rare er at man kan si
  "hvis de ikke forbedrer seg, så.."

  men forbedringspotensialet er like lite som  (så lite, ikke synlig en gang, kanskje med et mikroskop)

  naturlig adferd i bur = unaturlig adferd

  SvarSlett
 128. Er da helt enig med deg,og disse meldingene om å avle katter for slakt har da inget med saken å gjöre.Disse oppdretta som ikke skjöter seg bör eierne straffes.Dyr lider ikke i bur blir dem ivaretatt.Dem vet ikke om annet,som andre dyr vi har tatt fra naturen og omgjort til husdyr...Som slanger som ikke hörer til her i dette klimaet..bare et exempel..Det finnes oppdrett der dyra har det bra..Etterspörrsel etter pels vil altid vere her,heller fornuftig oppdrett,enn snikjak.

  SvarSlett