mandag 6. august 2012

Monopol er Høyres løsning

I dag laget jeg en sak med NRK Rogaland om tomtepolitikken som føres i Time kommune. Dessverre klusset teknikken det til slik at sendingen ikke kom på luften og den ligger heller ikke på nett.

Hovedpoenget mitt var at Time kommune må slutte å føre en tomtepolitikk som gir utbyggere uforholdsmessig mye makt over både pris og byggeprosess. I korte trekk skjer det på denne måten i Time. En utbygger får kjøpt seg et område. Dette utvikles og reguleringsplan vedtas. Så får ulike byggefirma ansvaret for å bygge huset, som så selges. I eksemplet Eivindsholen på Bryne er det Optimera som har området. De stiller krav om at byggevarene må handles på Monter, som er Optimeras eget selskap.

Ordføreren hevdet at det blir billigere når et firma bygger ut mange like hus. Jeg er i utgangspunktet ikke uenig i det, men det påvirker jo ikke salgsprisen. Den har lite med byggekostnadene å gjøre. Og dersom besparelsene var så store så kan man undre seg hvorfor 5 like hus er tildelt 5 ulike byggefirma.

Hva er så Senterpartiets løsning? Vi vil at kommunen skal sette ut oppdraget med å utvikle tomteområdet og gjerne så detaljert som byggetegninger. Dette for å sikre sammenheng og struktur i utbyggingen. Så kan kommunen selge tomtene med tilhørende byggetegninger. Kjøper kan så gå ut i markedet for å hente inn pris hos ulike byggefirma. (gjerne totalentrepriser). Og vips så står ikke lenger boligkjøperne med lua i hånden i desperate budrunder, men er den ledende part i boligspillet. Synd ordføreren ikke vil være med på dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar