tirsdag 15. november 2011

pels i luften

Dette er min første bloggoppdatering fra et flysete. Ganske genialt. Er på vei hjem en tur. Fint å få vært litt med familien i løpet av uken. Når jeg lander skal jeg først til NRK for å delta i debatt om pelsdyr på Her og nå på P1.

Gleder meg til det. Er en sak jeg kan godt og som jeg føler meg 100% trygg på mitt standpunkt i. Da blåser motstanden raskt forbi og de sinte e-postene og telefonene etterpå er til å leve med.

Hvorfor er det så viktig at vi ikke gir tapt mot dyrevernerne i denne saken? For det første tror jeg ikke de vil stoppe sin kamp mot landbruket med dette. For det andre så gir pelsdyroppdrett inntekter og arbeidsplasser i landbruket. For det tredje vil bare produksjonen flyttes til utlandet. Her er det ikke bedre dyrevelferd enn i Norge. For det fjerde er det snakk om en lovlig vare. For det femte er det ingen dyrevelferdsmessige grunner til å legge ned næringen. For det sjette så er regelverket for og tilsynet med næringen skjerpet. For det sjuende så er det mange grunner til.

Jeg er bekymret over at stadig færre har kontakt med landbruksnæringen. Folk har mindre innsikt i hva moderne dyrehold går ut på. Pressen i samarbeid med dyrevernsgrupper vet at fordømmelse av dyr i bur selger. I en slik virkelighet blir fort Disney referanseramme for vurderingene som gjøres. Det kan gi beslutninger basert på føleri fremfor fakta. Det kan ikke jeg og Senterpartiet være med på.

5 kommentarer:

 1. Hørte debatten på P1. Jeg er veldig enig med deg at det er på tide med en kunnskapsbasert pelsdyrdebatt! Det er spesielt viktig at politikere og journalister (som representerer den fjerde statsmakt)skaffer seg balansert kunnskap, og ikke ensidig forholder seg til skandaleprogrammer der hensikten er å sjokkere. Er takknemmelig for at det ennå ikke går mot en styrt avvikling av næringa. Ennå er det mulig å få til en demokratisk prosess også i denne saken.

  SvarSlett
 2. jeg var ihuga motstander av pelsdyrnæringen helt til jeg fikk en omvisning på en pelsdyrfarm og hørte fremstillingen fra den andre siden av bordet.

  det er så mye lemfeldig omgang med fakta fra dyrevernorganisasjonene at det ikke er saken verdig. det er en fjernhet fra virkeligheten og en uvilje til å sette seg inn i sidene av saken fra en rekke politikere som er oppsiktsvekkende- samt en stigmatisering og hets overfor enkeltmennesker, som driver en lovlig produksjon av et produkt som omsettes over hele verden, som en ikke ser noe annet sted i samfunnet.

  så må man gjerne være uenige om sakens kjerne: skal det produseres pels i norge, eller ikke? og hvis ikke, skal import og bruk av pels, som en naturlig konsekvens av dette, også være ulovlig?

  SvarSlett
 3. Det stemmer nok at det er mye lemfeldig omgang med fakta i denne debatten.

  Jeg er pelsdyroppdretter og er stolt av det!

  I vår pelsdyrgård tar vi gjerne imot besøk. Noen kommer av nysgjerrighet, andre med et mål om å skaffe seg mer kunnskap. Det er lærerike besøk for både oss og de besøkende. Jeg tror nok at jeg kan si at alle har fått et nytt syn på næringa etter å ha satt foten innom. De tilbakemeldingene vi får oftest er at dyrene er rolige, kontaktsøkende og nysgjerrige. I tillegg bemerkes det ofte at man er overrasket over de gode bevegelsesmulighetene som dyrene har i de fleksible burløsningene. Morsomt er det også å se at dyrene leker seg aktivt med ulike objekter. Virkeligheten er nok langt unna de sjokkprogrammene vi har sett på TV.

  Jeg har et innstendig ønske om at enda flere besøker en eller flere av landets pelsdyrgårder for med selvsyn vurdere hva denne næringa går ut på.

  SvarSlett
 4. Er det noen problem med å ha besøk hos dyrene ? enten i forhold til stress eller hygiene?

  SvarSlett
 5. Det er ingen problemer med å ha besøk i pelsdyrgården!

  Vi har mottatt besøk gjennom hele året, også i valpeperioden. Besøkende har fått lov til å se inn i kassene til tispene som ligger med valpekull. Det går helt fint. Næringa avler målrettet for å få et godt lynne hos dyrene og de resultatene jeg ser er trivelige dyr som er kontaktsøkende, nysgjerrige og lekne.

  For å unngå unødvendig smittepress i pelsdyrgården er den inngjerdet. Det unngår at andre dyr kommer inn i gården. Skal man besøke pelsyrgården vår, må man ta på overtrekk og vaske hender. Det hindrer at besøkende tar med smitte.

  Det er altå ikke noe problem forbundet med besøk hos dyrene. Vi ønsker gjerne besøk fra alle parter i denne saken, men vi tar det som en selvfølge at alle kommer i dagslys. Alle som besøker oss om natten med lyskastere og blitzlys er uønskede.

  SvarSlett