mandag 2. august 2010

En håpløs debatt

Selv om jeg fortsatt er på politisk lavgir har jeg fått med meg og engasjert meg litt i saken om Bjarne Håkon Hanssen og hans rolle som rådgiver for barnehageselskapet Espira. En melding på facebookprofilen min utløste en ganske så livlig og god debatt i dag, så jeg fikk lyst å utdype litt.

Mitt enkle utgangspunkt er at denne saken handler om at Bjarne Håkon Hanssen nå jobber for en klient som er mot en sak som en regjering han selv var med i gikk inn for. Så enkelt er det. Og så må man gjerne påstå at Hanssen er grådig, illojal eller dum.

Det absurde er at noen på bakgrunn av denne saken skal til å bygge opp et svært regelverk for å regulere lobbyisme. Det vil være tidkrevende, byråkratisk og vil ikke fungere.

Vi har i dag et regelverk der politikere kan pålegges karantene i en viss tid. Det er både bra og nødvendig - og jeg kan gjerne være med å diskutere praksis rundt lengden på karantenetiden.

Det grunnleggende spørsmålet er likevel: Er det noe i veien med lobbyisme, PR-byrå og påvirkning?

Mitt svar er nei. Bjarne Håkon Hanssen er ikke Snåsamannen. Espira må gjerne kjøpe seg råd for hvordan de skal påvirke denne saken, men det er kun Storting og Regjering som kan bestemme hvordan regelverket for utbytte fra barnehager skal være. Vi som er stortingspolitikere er det som har ansvaret for de beslutninger vi tar og vi har ansvaret for den informasjonen vi trekker våre konklusjoner ut fra.

For å illustrere saken om Bjarne Håkon Hanssen litt så vil jeg endre litt på faktum: "Et interkommunalt veiselskap i Nord-Trøndelag ønsker å få fortgang på arbeidet med ny E6 gjennom fylket. Selskapet leier inn First House og Bjarne Håkon Hanssen for å få råd og hjelp til hvordan de bør jobbe med saken opp mot storting og departement."  Ikke veldig sexy - men viser at "problemet" i saken er ulike meninger om politikken.

Det må gjerne Marit Nybakk og Bjarne Håkon Hanssen diskutere. Men da kan dere vel heller ta en telefon og prate om det.

Blogglisten

1 kommentar:

  1. Sven Jørund Kolstø2. august 2010 kl. 21:20

    Jeg kunne ikke vært mere enig. Dersom man skifter mening etter èn telefon med en i sitt nettverk, så bør man gå i seg selv. Dessuten er det et paradoks at man skal fokusere negativt på at Hanssen bruker nettverket sitt, når det oppfordres til "networking" i nær sagt alle andre sammenhenger.. Mon tro Nybakk synes sammensetningen av APs sentralstyre er uproblematisk?

    SvarSlett