onsdag 9. mars 2011

Høyre svikter personvernet på det groveste.

Så er det klart. Høyre vil forhandle med Arbeiderpartiet for å sikre flertall for å gjøre datalagringsdirektivet gjeldende i Norge. Det er altså Høyre som skal sikre flertall for det største overvåkingstiltaket som noen gang er gjennomført i Norge. Staten skal lagre all informasjon om hvem du snakker med på telefon, hvem du sender sms til, hvem du sender e-post til og i realiteten hvor du befinner deg til enhver tid.

Jeg er ikke overrasket, men veldig skuffet. Så kommer vi til å høre Erna Solberg snakke om at de skal styrke personvernet. Det er selvsagt bare tullprat. Om det blir lagring i 6 måneder eller 12 måneder spiller svært liten rolle.

Om du tror at Høyre skal lagre denne informasjonen i en trygg bunkers hos Telenor på Fornebu tar du alvorlig feil. Det kan like gjerne bli lagret på en PC i et skap i Tsjekkia - og det er ikke de norske sikkerhetsreglene som gjelder. Justisministeren har vært tydelig på at han ikke kan garantere for at den lagrede informasjonen ikke kommer på avveie.

Og for å bli skikkelig skremt bør du høre hva en av Høyres frontkjempere for direktivet, Arve Kambe, sa til Nationen 5. mai 2010: "Det som er min største kritikk av direktivet er at det ikke går langt nok. Det er for enkelt å komme seg unna ved å bruke Skype, Facebook og andre åpne nettverk, og disse hullene er så åpenbare at de må tettes."

Dette er holdningen som Høyre har til det som før var en selvfølge, nemlig folks soleklare rett til å kommunisere uten at staten følger med på hvem som snakker med hvem.
Erna ser deg!

Blogglisten

2 kommentarer:

 1. "Det som er min største kritikk av direktivet er at det ikke går langt nok. Det er for enkelt å komme seg unna ved å bruke Skype, Facebook og andre åpne nettverk, og disse hullene er så åpenbare at de må tettes."

  Altså nå må folk skjønne hva DLD innebærer. DLD betyr lagring av ALL data i EVIG tid! Det er eneste måten man kan ha en teoretisk mulighet til å identifisere avsender og mottaker! Nå har fanden snart kjøpt seg vei innenfor dørstokken, det er først da djevelen viser seg.

  Det er ingenting som heter "trafikkdata", det er et begrep bl.a media har blåst opp. Trafikkdata er misvisende, folk og nerder tror kanskje dette er ip-adresser, mac-adresser, telefon id'er osv osv det er TULL.

  Her er hva data retention directive sier angående hvilke data som skal lagres (Legg merke til at ingenting om facebook, epost, ip addresser osv er nevnt):

  11.Data necessary to trace and identify the source of a communication

  12.Data necessary to identify the destination of a communication

  13.Data necessary to identify the date, time and duration of a communication

  14.Data necessary to identify the type of communication

  15.Data necessary to identify users’ communication equipment (or what purports to be their equipment)

  La oss ta punkt 11 først. Om du skal ha mulighet til å identifisere kilde uansett trafikk er du avhengig av å lagre all data i og med at destinasjon og kilde kan være kryptert i datastrømmen. Om man f.eks benytter "TOR" (http:/torproject.org tror jeg), proxier eller andre lignende protokoller / applikasjoner er det nødvendig å lagre hele datastrømmen for å identifisere kilde.

  Punkt 12: Samme som punkt 11.
  Punkt 14: Hva vil "sikker tilkobling" si? Det betyr bl.a at man har rutiner for å kunne holde kommunikasjon konfidensiell. Når den er den konfidensiell er det umulig å identifisere hva slags type kommunikasjon det er - med mindre man lagrer all data og kjører datastrømmen gjennom superdatamaskiner for å knekke krypteringen.

  Punkt 15: Om det skal være mulig å kunne identifisere utstyr benyttet så vil all "amatør" utstyr forsvinne. Her må man ha på plass rammeverk og rutiner for sertifiseringer av utstyr - slik at ikke usporbart eller "uønsket" utstyr blir benyttet.

  En siste ting er at disse loggene ikke kan håndteres som bevis - hva med alle trojanene i husene til folk? Hva om disse begynner å gjøre ulovlige ting fra uvitende folks datamaskiner? Hva om jeg bryter meg inn på naboens nettverk og gjør masse ekle ting? Kan han holdes skyldig? Om han ikke kan holdes skyldig, er det noen vits i denne lagringen overhodet?

  Det finnes tekniske løsninger som gjør all overvåkning irrelevant - vi har mulighet til å ha relativt sikker kommunikasjon uten sentrale sertifikatustedere. Disse teknologiene vil bli mer utbredt nå - det gjør det også umulig å finne "barneporno", "terrorister" eller lignende ting. Det at politikere sier ja til dette og i tillegg er villig til å la EU avgjøre hvordan denne informasjonen skal håndteres så er det i mine øyne ingen tvil om mat det er landsforræderi.

  SvarSlett