søndag 10. oktober 2010

Lobbysuksess.

"Den som vet hvordan lover og pølser blir laget vil aldri mer få en rolig natts søvn."
Det er over hundre år siden Otto von Bismarck sa dette, og verden har tatt mange steg fremover siden den tid. Dessverre er det nok først og fremst pølseindustrien som har nytt godt av fremskrittene.

Slik pleier jeg å innlede alle foredrag jeg holder om livet i de såkalte innerste sirkler. Jeg tok også utganspunkt i dette da jeg og Odd Arild Kvaløy arrangerte lobbykurs på Bryne for noen uker siden. Til tross for ingen markedsføring, utover forhåndsomtale i Jærbladet og NRK Rogaland, så kom det 40 personer for å høre på oss. Vi var svært fornøyd både med oppmøtet, at vi fikk samlet inn ca. 3000 kroner til Røde Kors sin hjelpeaksjon i Pakistan og gode tilbakemeldinger fra deltakerne.

Når det gjelder oppmøte så pleier jeg alltid være fornøyd med det. Kommer det tre personer på et møte, så gjelder det å bare sette frem to stoler. Alle kan se at det ble flere enn det man regnet med - og pressen kan skrive: "det var trangt om plassen".

På lobbykurset snakket vi om hvordan og hvorfor politiske vedtak blir gjort, og vi hadde også laget en nokså banal tipsliste for den som skal fronte sin sak mot det politiske miljø. Her er stikkordslisten:

1. Vær ikke redd for å ta kontakt. Politikere liker å bli kontaktet. Men ring ikke på tidlig på langfredag for å drøfte enkelte problemstillinger knyttet til fylkesveier og forvaltningsreformen.

2. Sett deg inn i saken så godt du kan. Men du trenger ikke være ekspert for å bli lyttet til.  

3. Fakta må være riktig. Vær åpen og ærlig om usikkerhet rundt eventuelle beregninger.

4. Kort er godt. Lær deg å forklare saken på en kort og enkel måte. Få frem hva som er problemstillingen.

5. Få med deg andre som deler ditt syn. Lite vits å være konge på haugen og du er helt alene.  

6. Påvirk til rett tid, og gjerne før "problemet" oppstår.

7. Hyggelige folk kommer lengre enn sinte folk.

8. Ha respekt for at andre ser på verden, og saken, på en annen måte enn det du gjør. 

9. Velg dine slag. Bestem deg for hva som er viktigst for deg, din organisasjon eller din bedrift.

10. En sak er ikke avgjort før den er avgjort. Og knapt nok da...

Og helt til slutt. Det er veldig kjedelig å sitte å vente på at svette direktører og styreledere prøver å få powerpointen opp på veggen. Papir er en genial og enkel oppfinnelse.

Jeg håper og tror at vi kommer til å gjøre dette igjen. Men noen karriere i PR-byrå ser jeg ikke for meg.

Det var også hyggelig med en positiv lederartikkel i Jærbladet. om arrangementet.

Blogglisten

1 kommentar:

  1. Hei,
    Jeg hørte om lobbykurset, for sent til å delta... Deltar mer en gjerne på framtidig kurs. Tror kunnskap om politikk gjør at vi vanlige borgere får lyst til, og troen på at det nytter å delta i arbeidet med å utforme nærmiljøene.

    Knallbra!

    SvarSlett