torsdag 8. juli 2010

Vuvuzelaforbud - Hva er det de frykter?

Vi har under verdensmesterskapet i fotball lært et nytt ord: "vuvuzela". Vi har også blitt kjent med lyden dette blåseinstrumentet lager. Det er ikke noen pen lyd og etter noen timer i denne insektssvermen så kan man bli litt sliten i hodet. Og derfor har lyden skapt stor debatt, og det ble til og med satt frem krav, både før og under VM, om at vuvuzelaen måtte forbys.

Det er et ganske freidig krav. Holdningen blir litt som dette: "Det er greitt at VM for første gang skal arrangeres i Afrika, men da får dere oppføre dere som europeere. Disse afrikanske (og sør-amerikanske) tradisjonene vil vi ha oss frabedt. Dere bør brøle slik vi gjør i Europa"

Heldigvis støttet ikke FIFA-president Blatter dette, og han har sagt: «Vi bør ikke forsøke å europeisere et afrikansk VM i fotball».

Jeg mener kravet om forbud mot vuvuzela er et resultat av et tankesett der det stadig oftere kommer krav om forbud mot ting flertallet ikke liker. På sikt vil en slik holdning skape et mindre mangfoldig samfunn.

Mange norske klubbledere har dessverre ikke samme ryggrad som Blatter. På kampen mellom LSK og VIF var det forbud mot vuvuzela. Dette gjorde de selv om det var svært lite sannsynlig at horder av supportere ville gjøre en meter lang trompet til en del av kampantrekket sitt. Det virker som om det er frykten for det ukjente afrikanske som skremmer klubblederne.

Hadde vuvuzela vokst frem i England kan jeg garantere at norske klubbledere ville arrangert seminarer for å finne ut hvordan de skulle få egne tilskuere til å ta i bruk dette "stemningsskapende instrumentet." For norske klubber sliter jo ikke med at det er for god stemning på kampene - og store deler av norske fotballtribuner er forbeholdt tilskuere som klapper når hjemmelaget scorer. Når kommer skiltet: "STILLE - supporterklubben synger og må ikke forstyrres"?

Norske klubber og Norges Fotballforbund påstår at de holder fanen høyt i kampen mot rasisme og for mangfold innen fotballen. Men virkeligheten er nok at romsligheten ute på stadionene langt fra er så stor som i festtalene. For virkeligheten er at de ikke vil ha noen afrikanske blåseinstrumenter - og så finner de på all verdens dårlige unnskyldninger om sikkerhet og hørselsskader. Det blir bare dumt.

Kampen for mangfoldet handler ikke bare om det mangfoldet flertallet av folket liker. Jeg vil derfor utfordre Norges Fotballforbund til å forby forbud mot vuvuzela.

Blås med fornuft og ha en fin fotballsesong videre.
Blogglisten

1 kommentar:

  1. Hm, bekjempe forbud med forbud mot forbud? Er det ikke bedre å godta det lokale selvstyret? Eller la dere slikt på hylla sist dere gikk i regjering?

    SvarSlett