torsdag 3. juni 2010

Bør man kunne sparkes for handlinger på fritiden?

Jeg legger merke til at mange bloggere, kvitrere og fjesbøkiser presiserer at de opptrer som privatperson på sosiale medier. Men kan en person skrive og gjøre hva han vil uten at arbeidsgiver har rett til å reagere? Det juridiske svaret er opplagt nei. Arbeidsmiljøloven forsvarer ikke alle "private" handlinger.

Spørsmålet ble sist aktualisert når informasjonssjef i Dnbnor skrev en blogg om "jævla bønder." (Blogg slettet og ikke mulig å linke til). Informasjonssjef Irgens la seg flat og beklaget. Han unnskyldte seg med at det var skrevet ved kjøkkenbordet. Litt rar begrunnelse synes jeg. For min egen del så elsker norske bønder når jeg spiser, men sliter litt mer med å holde oppe den høyeste elskerfaktoren når jeg havner bak en traktor med bilen. (Ja alle bønder. Jeg vet dere mener det er entreprenørene som aldri kjører inn til siden:)

Slik jeg kjenner saken om "jævla bønder" så mener jeg det oppfyller kravet for oppsigelse/avskjed. Men hvor går grensene - og finnes det noe som heter "privatperson" på sosiale medier? Og har private handlinger behov for større vern gjennom lovverket?

Hører gjerne dine synspunkter i kommentarfeltet.  

Blogglisten

4 kommentarer:

 1. Nei, absolutt nei. Arbeidsgjevar skal berre ta stilling til kva du føretek deg i arbeidtida. Det ein gjer privat er ein privatsak som arbeidsgjvar absolutt ikkje har noko med å gjere.

  SvarSlett
 2. Morten Ellingsen3. juni 2010 kl. 10:30

  Jeg synes i utgangspunktet at en ytring er en ytring. Hvis en ytring er så grov at den gir grunnlag for oppsigelse er det ikke noe formidlende omstendighet at den kommer på Facebook.

  SvarSlett
 3. Hvis ytringa er i sterk kollisjon med arbeidsgjevar kan du ikkje posta den i sosiale mediar samstundes som du vert overraska over represalier.

  EpB

  SvarSlett
 4. I noen jobber er en i en slik rolle at noen utsagn bør få konsekvenser. Informasjonssjef Irgens viste en dømmekraft og holdninger som i alle fall burde føre til at DnB burde vurdere om de ønsker slike i sine toppstillinger. Spesiellt ironisk at mannen har ansvar for nettopp informasjonen.

  http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=127541610604933&ref=ts

  SvarSlett