lørdag 13. februar 2010

Har jeg brutt politikkens regler?

I dagens Stavanger Aftenblad får jeg hard kritikk av KrFs Knut Arild Hareide. Han mener jeg bryter politikkens regler. Bakgrunnen er et blogginnlegg jeg skrev 1. februar da striden om Inger Lise Hansens utspill pågikk.

Han sier blant annet: "ufint, og brudd på all politisk kutyme", "klare personangrep som Pollestad skal holde seg for god til", "eklatant brudd på på norsk politisk kutyme" og "vi som er politikere slenger ikke negative karakteristikker til hverandre på den måten"

Jeg mener Hareide har feil regelforståelse og feil oppfatning av faktum. Blogginnlegget er ikke slemt eller ondsinnet.

Men jeg ser at jeg noen steder burde ha brukt litt mer presise formuleringer. Jeg skriver for eksempel "Dagfinn Høybråten har gjort KrF til et nokså humørløst og utydelig parti." Jeg burde ha skrevet: "I tiden Dagfinn Høybråten har ledet KrF har partiet blitt mer humørløst" I tillegg burde jeg understreket at jeg ikke mente at Høybråten burde trekke seg nå. Det tar jeg kritikk på.

Men når Hareide sier: "...vi blander oss ikke inn i hverandres eventuelle lederdebatter." Det er jeg i utgangspunktet enig i. Men det blir vanskelig å forstå når Hareide videre sier: "Det er ingen lederdebatt i KrF". Jeg kritiseres for å blande meg inn i noe som ikke finnes.

Det er heller ingen tvil om at politikkstriden i KrF i kjølvannet av Hansens utspill er så tett knyttet til personer, at det vil være unaturlig å ikke kommentere personene. Og politisk strid i et parti er det vel ikke forbeholdt politiske kommentatorer å mene noe om. Eller er det kun politisk strid i regjeringspartier det er lov for andre politikere å kommentere.

Jeg forstår det også slik at Hareide mener jeg kommer med et personangrep på Hansen når jeg skriver: "Hansen er også sjanseløs rett og slett fordi hun er den hun er". Å slå fast at det er krevende for en person fra Vestfold som er for EU å bli partileder i KrF kan vel ikke være et personangrep.

Hareide topper det hele med å si: "om Dagfinn Høybråten hadde vært samferdselsminister hadde ikke togene stått, det skal jeg love deg."

Men det jeg stusser mest over er at KrF bruker en tidligere statsråd med så voldsomt store ord for å ta ned et blogginnlegg fra det som må sies å være en uerfaren og relativt lite profilert stortingsrepresentant fra Senterpartiet. Hvor var det samme engasjementet da ordførere og andre hamret løs på Inger Lise Hansen?

3 kommentarer:

  1. Hareide har rett på ett punkt: Her "Hansen er også sjanseløs rett og slett fordi hun er den hun er" går du på person, ikke sak.

    SvarSlett
  2. Er det Hareide sjølv som "reagerer" og brukar "store ord", eller svarar han berre på spursmål frå journalisten? Er dette sagt med engasjement eller er det journalisten som skriv engasjement inn i artikkelen? Vanskeleg å tolka kva dette i grunnen er (i alle fall når eg ikkje finn sjølve artikkelen). Siste avsnittet ditt tek for ei sanning at Hareide er utsend frå KrF for å rasa mot deg, utan det atterhaldet at noko av harmen kanskje er orkestrert av avisa.

    SvarSlett
  3. Snakk om storm i et vannglass. Blogg-posten din var helt ok. Trodde ikke at erfarne politikere var så hårsåre som Hareide.

    SvarSlett