søndag 27. desember 2009

Ikke stapp hendene i buksene mine!

Trusebombemannen har satt ny fart i debatten om sikkerhetstiltak på norske flyplasser. Nå kan vi risikere at denne sløsingen med samfunnets ressurser trappes ytterligere opp. Hvor langt ned i buksene våre skal sikkerhetsvaktene ha hendene sine før vi er trygge nok?

De fleste er enige om at dagens sikkerhetskontroll er streng. Og vi betaler 60 kroner hver eneste gang vi går inn på en flyplass for denne kontrollen. Men ingen kontroll kan bli 100% sikker - samme hvor streng og intim kontroll man gjennomfører.

Jeg mener at også dagens kontrollregime går langt utover fra som er fornuftig sett i forhold til den trusselen som angrep mot luftfarten er, og sannsynligheten for slike angrep. Det viktigste argumentet mot dagens kontroller er at luftfarten er bare et av flere mål for den som vil ramme et samfunn med meningsløs terror. Vi lever i et sårbart samfunn - det må vi erkjenne. Vi kan ikke sikre oss 100% og fortsatt være et samfunn der folk lever i frihet.

Joakim Hammerlin skriver i sin bok "Terrorindustrien" at terror de siste 40årene har tatt livet av færre mennesker enn det lynnedslag har. Jeg mener at den plagen terror utgjør i vår hverdag - ikke gjenspeiler den innsats vi bruker for å bekjempe den.

Men en ting går foran sikkerhetshensyn på norske flyplasser og det er taxfreehandelen. Sikkerhetsfolket på flyplassene inndrar barnemat med streng mine, mens litervis av sprit passerer fritt gjennom. Og enhver idiot greier jo å ordne en falsk gjenteipet plastpose og en falsk kvittering. Og da har ingen kontroll med innholdet i spritflaskene. Hvorfor har ingen journalister testet ut om dette lar seg gjøre? Det er i alle fall enklere å lure med seg noe gjennom sikkerhetskontrollen på denne måten enn å bedrive terror med en pakke Tine prim.

Jeg er opptatt av at Norge ikke skal ha strengere kontroll enn vi må på flyplasser. Men jeg mener også at vi må forholde oss til de internasjonale regelverk som gjelder, slik at vi som passasjerer fra Norge ikke må gå gjennom sikkerhetskontrollen på ny ved flybytte i utlandet. Det hadde vi ikke vært tjent med.

2 kommentarer:

  1. Dette var veldig bra. Håper vi kan få en bred debatt i Europa om dette. Hvem har presset frem disse ordningene, og hva oppnår vi? Det må bli en slutt på denne galskapen.

    SvarSlett
  2. Det har et latterlighetens skjær over seg når "reserveoffiserene" i sikkerhetskontrollen med stor nitidighet kaster seg over en neglefil, mens du på restauranten(e) på innsiden kan ta med deg en skarp biff-kniv, rett på flyet uten kontroll.

    SvarSlett