onsdag 20. juli 2011

Staten kan ikke alltid passe på deg

I sommer har det vært mange båtulykker. Kombinasjonen med sommervarme og "agurktid" i media gir kjappe og enkle løsninger på å forebygge dette. Hallgeir Langeland fra SV har foreslått obligatorisk test for å få båtlappen. Andre har foreslått krav om redningsvest. Andre har foreslått fartsgrenser på sjøen.

Stopp roper jeg. Båtliv gir frihet og med frihet følger ansvar. Her er min enkle logikk:

Alle vet at det er klokt å ha redningsvest på sjøen. Velger du å la være så er det ditt valg. Og ditt ansvar.

Alle vet at kjøring i stor fart gir økt risiko for ulykker. Velger du å ikke kjøre forsiktig så er det ditt valg. Og ditt ansvar.

Alle vet at det er klokest å være edru når man kjører båt. Velger du å være full så er det ditt valg. Og ditt ansvar.

Alle vet at det er lurt å tilpasse kjøringen etter evne. Velger du å kjøre på en måte du ikke behersker så er det ditt valg. Og ditt ansvar.

Hvor mange båtulykker ville vi hatt i sommer om alle brukte redningsvest, kjørte forsiktig og var edru? Ikke særlig mange. At det ikke er slik er ikke verken stortinget eller regjeringens feil. Det er den enkelte båtfører sitt ansvar.

Mener jeg at alt skal være fritt frem på sjøen? Nei. Der din uansvarlighet går ut over andre så er det på sin plass med reguleringer. Derfor mener jeg at å sammenligne biltrafikk med ferdsel på sjø er feil. I trafikken påviker dine valg dine medbilister i langt større grad enn dine valg på sjøen virker inn på andre som ferdes på sjøen.

Du har fått utlevert en hjerne. Den kan trygt brukes i nærheten av vann.

2 kommentarer:

  1. Så ufattelig enig! Hjelper ikke å framme enda flere lover når vi ikke klarer og overholde de vi har allerede i dag på sjøen. Vil ikke måtte ligge på flybridgen å sole meg med rednings vest fordi noen ikke valgte å bruke hue.

    SvarSlett
  2. Helt enig! Ikke flere påbud eller forbud!

    Hvordan tenker du om påbudt bilbelte og motorsykkelhjelm? Utifra ditt resonnement burde dette også være valgfritt (og det burde det).

    SvarSlett