tirsdag 1. juni 2010

Regjeringspartiene vant omspillet.

I går vedtok Stortinget å heve utbåten som ligger på havbunnen utenfor Fedje i Hordaland. Det var H, FrP, KrF og V som sikret flertall for dette vedtaket. I dag vedtok Stortinget å ikke heve ubåten utenfor Fedje neste år. Det var det regjeringspartiene som sikret flertall for.

Hvordan kunne dette skje? Partiene på Stortinget praktiserer en ordning med utbytting av representanter. Det vil si at partiene er enige om å redusere antallet representanter som stemmer på en måte som ikke går ut over balansen mellom partiene. Senterpartiet har 11 representanter, men vi skal være 7 representanter når vi stemmer. For å holde orden på dette har hvert parti en "innpisker" som passer på at partiet har rett antall representanter. I går gikk det litt i surr for AP og SV, og resultatet ble i beste fall lite elegant.

Da voteringen var over brøt representantene fra opposisjonspartiene ut i applaus over vedtaket. Det er selvsagt i strid med god takt og tone for oppførsel i stortingssalen. Men de må ha følt en voldsom glede over å vinne etter å blitt nedstemt i sak etter sak de siste fem år. 

I dag kom saken opp på ny og da var det orden i rekkene og regjeringens forslag ble vedtatt. Så lenge var ubåten i paradis. Det var ikke applaus fra SV, AP og SP.

Jeg er "viseinnpisker" i Senterpartiet og hadde ansvaret for vår gruppe disse to dagene. Jeg tror sjelden jeg har telt så mange ganger til 7 som det jeg gjorde i dag. Men de var der de som skulle; Borten, Wøien, Sande, Nordås, Ramsøy, Pollestad, Borten og Klinge.

Blogglisten

4 kommentarer:

 1. Telte du feil, Geir? Navnene tilsier 8. he he

  SvarSlett
 2. Var d både gamle og unge Borten som møtte, siden de var to?

  SvarSlett
 3. Ye ye ye. Men orginalen er rett! (se bildet) og der vil du se at Vedum ble sendt ut av salen og strøket over.

  SvarSlett
 4. Slikt blir det jo fine anekdoter av slikt, men korleis føles det eigentleg å stemme mot heving av ubåten? Å stå på stand saman med lokale senterpartifolk i Fedje eller omegn er kanskje ikkje det som fristar aller mest akkurat nå?

  SvarSlett