fredag 8. januar 2010

Stopp overvåkningen.

Datalagringsdirektivet er nok et steg i retning av overvåkningssamfunnet.

All informasjon om vår bruk av telefon, mobil og nett skal lagres. Det skal ikke lagres hva som er innhold i sms, telefonsamtaler og e-post, men staten skal ha tilsyn med hvor du befinner deg når du ringer, hvem du ringer til og hvor den du ringer til befinner seg. Og dette skal lagres i minst et halvt år.

Men jeg frykter dette bare er første steg.

Da man innførte sikkerhetskontroller på fly tror jeg de fleste ville protestert heftig om noen hadde gått inn for at vekterne skulle ha hendene i buksene dine eller superkamera som filmer gjennom klærne dine. I dag er vi der.

Da vi satte opp de første bomstasjonene tror jeg de fleste ville protestert heftig om skatteetaten skulle ha tilgang til hvem som passerte bomstasjonene for å kunne dokumentere svart arbeid. I dag kjemper skattemyndighetene for en slik adgang.

På samme måte kan en åpning for datalagring være et første skritt på veien til lagring av innhold i sms og e-post. Og som tilhengerne av direktivet kan som vanlig si: "Den som ikke gjør noe galt har intet å frykte."

For å dra dette til det absurde. Burde vi ikke alle vært radiomerket eller registrert DNA-profilen vår? "Den som ikke gjør noe galt har intet å frykte"

Jeg mener det skal være grenser for statens kontroll med våre liv.

Og det virkelig meningsløse med datalagringsdirektivet er at kommunikasjon på sosiale medier og skype ikke blir overvåket. Selv de mindre smarte forbryterne greier altså å komme unna overvåkningen. Og hva er da poenget?

Det har heller aldri blitt dokumentert at datalagringsdirektivet vil øke oppklaringsprosenten til politiet - og erfaring fra land som har tatt inn direktivet viser at politiet i liten grad etterspør informasjon eldre enn 3 måneder.

Vi har altså med et direktiv som medfører en massiv overvåkning av vanlige folk, og som kun er "kjekt å ha" for politiet. Da er det enkelt å si at man bør legge ned veto mot det. Det bør også Høyre forstå og være med på å sikre flertall mot direktivet.

For det vil jo være meget spesielt om Erna Solberg bruker partipisken for å sikre flertall for et forslag fra en flertallsregjering.

Senterpartiet er trygge på sitt nei til datalagringsdirektivet.

3 kommentarer:

 1. "Massiv overvåkning"?!? Og så trekke inn spekulasjoner om fremtidig lagring av innholdet i private meldinger?!? Hvorfor ikke samtidig spekulere litt om merking av samtlige innbyggere for overvåkning av hvor vi til enhver tid oppholder oss (når du først er i gang med konspirasjoner)?

  Hadde vært moro om debatten kunne holdt seg til reelle fakta, i stedet for oppdiktet skremselspropaganda.

  SvarSlett
 2. Mike: Du er klar over at det du her faktisk er det du DLD åpner for? Hva tror du lokasjonsdata er?

  I praksis betyr det at i det øyeblikket noen forsøker å ringe deg, eller sende deg en SMS, så loggføres din tilstedeværelse.

  Har du aktivert datatrafikk på mobilen, vel da loggføres du hele tiden.

  SvarSlett
 3. Mike: Jeg konspirerer faktisk om merking av alle innbyggere. Ikke fordi jeg tror det blir en realitet, men for å vise følgende:

  Selv om et "tiltak" har effekt er det ikke automatisk akseptabelt.

  Jeg opplever at det er en slik argumentasjon tilhengerne i AP bruker. "Jøss, overvåkningen funker jo. Lets do it."

  SvarSlett