fredag 18. desember 2009

Julespillet - regjeringsfreden senker seg.

På Senterpartiets julebord ble følgende julespill fremført. Humoren er nok litt i overkant intern. Det ble nokså morsomt - og de som hadde replikker gjorde en god jobb. Folk hadde kun fått utlevert sin replikk - kun fortelleren hadde den hele oversikten.


Melodi (=3. sekund av julekveldsvisa spilles på piano. Gjelder alle plasser det står melodi)


Torvild – (på sånn koselig NRK Oppland dialekt)


Eit julespel fra Senterpartiet i en akt. I rollene stiller de fleste som seg selv. Enhver likhet med eksisterende personer er riktig. Spelet er sponset av kringkastingsrådet ved Steinar Næss. Velkommen til julespelet: Regjeringsfreden senker seg.


Melodi


Det var torsdag 17. desember. 2009. Senterpartiets folk hadde blitt vekket opp fra rusen etter årets julebord av den faste morgen-sms-en klokken 06.07:


Torvild:

”Dagens nytt fra Biri.

Nationen: Brekk fant nye bønder i skuff.

VG: SP-Klinge ga tigger monopolpenger.

Klassekampen: Christina Ramsøy: Valgfrihet i familiepolitikken betyr at far er hjemme.

Rana Blad: Vei-janne lover 4 km ny asfalt allerede neste år til Nordland.

Se og hør: Pia Tjelta støtter Michelle. Ville også takket nei til Vedum.

OBS OBS OBS: det innkalles til ekstraordinært gruppemøte kl. 09.00.”


Det er denne faste morgen-sms-en som vekker Senterparti Norge, men i Vestfossen hadde Stortingsrepresentant for Buskerud Per Olaf Lundteigen alt vært våken i 4 timer da det pep i mobilen. Han leste – kikket kua si, Dagros, djupt i øynene og sa med lav stemme:


Per Olaf:

Ekstraordinært gruppemøte? Nå må vi tenke strategisk. Vinne overhøyde over situasjonen og kraftsamle.


Da kua kikket tomt tilbake sa Stortingsrepresentant for Buskerud Per Olaf Lundteigen:


Per Olaf:

Det beste jeg kan si om deg Dagros er at du er helt uten politiske ambisjoner.


Godt sagt tenkte han. Har jeg sagt det før? Han tok opp telefonen og ringte for å vekke rådgiveren sin Bjørn.


Melodi


På Gimle Terrasse gikk Statsråd og partileder Naversete rastløs frem og tilbake. Hun kikket inn i stuen der Steinar Næss lå i et horn på veggen og sov. Gikk inn på kjøkkenet fant frem saksa – klippet av snoren rundt kjøleskapet og sa med mutt stemme:


Liv Signe:

Og med desse orda – erklærer eg kjøleskåpet for åpna. Stao pao.


Melodi


Olje og energiminister Terje Riis-Johansen var gående på vei til jobb, og tok en pause i spaserturen sin på Solli plass for å svare den oppmøtte pressen om spørsmål knyttet til helse, livsstil og sin egen kropp.


Terje:

Mange trodde jeg måtte gå fra jobben min denne høsten. Men denne karen går kun på jobben – og i helgene går jeg i fjøset. Og i dag går jeg for regjeringens forslag som ble ferdigforhandlet i natt.


Han visste dette kom til å bli en vanskelig dag på jobben. Men han hadde tatt av 200 gram den siste uken og følte seg i fin form. Denne treningen sammen med Petter Stordalen gir resultater, tenkte han med et smil og så frem til en ny dag.


Melodi


I parlamentarisk leder Trygve Magnus Slagsvold Vedums verden kunne ekstraordinært gruppemøte leve sitt eget liv. Han nærmest svevet oppover Karl Johans Gate på vei mot stortinget. Hjertet banker fortsatt lengtende etter hans kjære Michelle. På den gassfyrte avgiftsfri walkmannen dundrer musikken ut og han synger med.


Trygve + musikk (CC cowboys Tigergutt)


Hun er så rå rå rå – dødsrå dødsrå. Hun er så rå rå rå.


I hovedorg tok Oddvar en siste sjekk på medlemsregisteret. Han pustet dypt. Dette kan bli en tung dag. Han satte seg på møterommet for å ta sin faste morgenprat med maleriet av Per Borten.


Oddvar:

Felles ledelse skal vi ha – hva med å heller starte med å føre en felles politikk. He he.


Han lo godt av den litt ondsinnede replikken.


Oddvar:

Ja ja – Oddvar Igland, Assisterende general i senterpartiet. Kjell Dale. Dagfinn Sundsbø. Ivar Egeberg. – generalsekretærer kommer og går. Bare Oddvar Igland består. He he


Melodi


To timer senere var alle samlet på grupperommet. Det var en trykket, men spent, stemning. Senterungdommens leder Johannes Rinndal og studieforbundets Erlend Fuglum hadde enda ikke fått med seg at nachspielet var over og skrålte vømmølsviser ut i rommet.


Johannes og Erlend:

I vømmøl og dala der var var det en gjeng – jussebassa jussebassa bom.


De sluttet brått da Statsråd og partileiar Navarsete tok ordet:


Liv Signe:

Eg tar bare ordet for å med desse orda seie at ”Eg erklærer dette møtet for åpnet.” Ole Morten vil nå gjøre rede for et avgiftsvedtak regjeringen vil legge frem om 5 minutt.


Den unge fremadstormende statssekretæren i Finansdepartementet Ole Morten Geving var som alltid veldusjet, nyklippet, nypusset og skråsikker da han tok ordet:


Sigbjørn vil om kort tid legge frem regjeringens forslag til ny miljøavgift på traktordekk. Den vil tre i kraft fra nyttår – og må derfor gjennom stortinget i dag. Per Olaf har vært med på en prosess for å utforme avgiften. Det er hans modell som legges til grunn. Avgiften skal ikke beregnes ut fra markedsverdi – men beregnes ut fra diameter, slitasje, alder, gummikvalititet. Medlemmer i småbrukerlaget vil få 5 % fratrekk. Dette gir ordningen en klar distriktsprofil. I tillegg rammer den ikke byene, siden Finansdepartementets eksperter har regnet ut at det bor få bønder der.


Landbruks og matministeren Lars Peder Brekk avbrøt plutselig presentasjonen.


Lars Peder:

I følge tall fra landbruks- og matdepartementet bor det bønder litt rundt omkring. Mange vet ikke engang at de er bønder. Men i Landbruks- og matdepartementet er vi heilt sikre på dette. Vi har jobbet med dette i Landbruks- og matdepartementet.


Statsråd og partileiar Navarsete var fornøyd. Hennes folk i regionalpolitisk avdeling i Kommunal og regionaldepratementet hadde funnet ut at Sogn og Fjordane ville komme godt ut av det.. Hun smilte inni seg da hun tok ordet for å gjøre rede for prosessen i underutvalget:


Liv Signe:

Ingen av regjeringspartiene står bak dette forslaget – men det var dette vi ble enige om. Og med den forventa veksten i salg av traktordekk fremover vil dette ha stor provenyvirkning på lengre sikt.


Statssekretær i Finansdepartementet tok ordet for å få avslutte sitt innlegg:


Finansdepartementets eksperter har funnet ut at dersom vi har avgiftsfritak på traktordekk, men ikke på bildekk. Så er det en risiko for at folk vil begynne å kjøre med traktordekk på bilen. Det er derfor avgjørende å få vedtatt denne avgiften fort, før skattesnuskeriet brer om seg.


[jubel i salen.]


Ragnar Kvåle satt i en krok og tastet ut en sms til partiorganisasjonen:


Ragnar:

”I dag legger regjeringen frem forslag om 25 % miljøavgift på traktordekk. Ordningen har god distriktsprofil. Også AP og SV ble overkjørt i denne saken. Stor seier for Senterpartiet i regjering.”


Alle kikket på den parlamentariske lederen. Han tok hintet. Dro hånden gjennom håret. Slo fast at håret ikke var der. Lo sin skjærende gurglelatter og sang ut:


Trygve + musikk:

Hun er så rå rå rå – dødsrå dødsrå.


Oddvar Igland stormet bort til radioapparatet. Slo på NRK P1. Det var bestemt at Magnhild skulle selge ut saken. Det ble dødsens stille i rommet. Man kunne høre en høygaffel falle. Magnhild var på som sak nummer 1.


Dagsnytt lyden.

Torvild sier dette er dagsnytt.


Klippet frå Magnhild spilles: He he he – eg vett kje heilt kor eg ska begynna…


Dette var gjenkjennelig fra Senterpartiet. Og Senterpartiet var første sak på NRK nyhetene. Guri reiste seg og jublet – og så brøt jubelen løs i grupperommet.


[Alle jubler]


Da jubelen la seg – satt kun parlamentarisk leder Trygve Magnus Slagsvold Vedum og sang:

Trygve:


Dødsrå – dødsrå.


Da tok Stortingsrepresentant for Oppland Anne Tingelstad Wøien ordet:


Anne:

Jeg er litt urolig for denne saken. På Hadeland har vi norges største traktordekkprodusent HADE-GOD-HJUL. Jeg kan ikke love at jeg støtter forslaget.


Stortingsrepresentanten fra Oppland reiste seg og gikk fra gruppemøtet. Mens hun var på vei ut tok Stortingsrepresentant for republikken Troms, Irene Lange Nordahl, ordet.


Irene:

Dette er en flott sak. Jeg vil samle NHO Troms, Troms traktor og rein, Troms reiseliv for å drøfte betydningen av dette forslaget i et nordområdeperspektiv. Og eg e sekker på at eg vil få eit fint oppslag både i Nordlys og på NRK Troms.


Hun gikk ut for å ringe hjemfylket.


Stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag og "barnebarn" Ola Borten Moe og rådgiver Morten Søberg hadde satt seg saman under bordet og var i full gang med kronikken: ”Traktordekkavgiftens konstitusjonelle rolle, frå Borten til Borten.”


Ola:

Heller kronikk enn notat. Jeg er kronisk kronikkskriver.


Morten Søberg smilte av den kommentaren. Mens han tenkte på noen gode sitater fra Benjamin Harrison, USAs president fra 1889-1893 som kunne brukes.


Melodi


Statsråd og Partileder Navarsete gikk bort til TVen på grupperommet – erklærte den for åpnet – og slo den på for å høre reaksjonene på traktordekkavgiften. Opposisjonen var harde i sin kritikk av avgiften: (Torvild spiller opposisjon)


Denne avgiften er for liten og den kommer for sent, sa partilederen i KrF Dagfinn Høybråten.


Vi vil be statsministeren komme til stortinget å redgjøre for hvilken rolle har Schjøtt-Pedersen i denne saken, sa Trine Skei Grande på vegne av ei nesten enstemmig venstregruppe.


Regjeringen flår traktorbilistene, og driver regelrett kjerreveirøveri. Dette er en avgift som utelukkende vil ramme etniske nordmenn, sa Fremskrittspartiets Siv Jensen.Men på slutten av sendingen kom det en melding, som gjorde at høygaffelene ramlet i golvet med et brak:


[Torvild lager støy med pianoet i ett sekund]


Det var en opprørt leder i Bondelaget som i klare ordelag ga uttrykk for sin misnøye med regjeringen og ikke minst Senterpartiet. Senterpartiet må gå var budskapet – og han kunne melde at norske bønder nå var på vei inn til Oslo fra hele landet for å demonstrere.


Statsråd og Partileder Navarsete tok igjen ordet i sin munn:


Liv Signe:

Først vil eg erklære dette gigaproblemet for åpnet. Så vil eg spørre deg Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk – har du sjekket dette med bondelaget slik vi avtalte?


Lars Peder:

I landbruks- og matdepartementet….


Han kikke bort på statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Ola Heggem:


Ola:

I landbruks og matdepartementet…..


Han kikket bort på politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet Hildegunn Gjengedal:


Hildegunn:

I landbruks- og matdepartementet driver vi å teller antall bønder og først når vi har blitt enige med Nationen om dette tallet, kan vi si hvor mange bønder som vil bli rammet av avgiftsforslaget. Det kan være tre tusen eller trehundre tusen.


Dørene slo opp. Bønder fra hele landet veltet inn i grupperommet.


Torvild spiller dramatisk musikk på pianoet i noen sekunder.


Guri Størvold smilte da hun endelig så dagsrevyens kamera.


Men de forstod alle at nå var det slutt. Det var over.


Trist melodi.


Då reiste Senterpartiets mann på Statsministerens kontor, han Dagfinn Sundsbø, seg. Dette var slike situasjoner han skulle håndtere. Og instruksen fra Jens var klar. Dagfinn kremtet og stemte i:


Dagfinn + alle:

Du skal få en dag i mårå som rein og ubrukt står
og med blanke ark og farjestifter tel,
og da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går
og da får du det så godt i mårå kvelll,
og om du itte greie det og æilt er like trist
så ska du høre suset over furua som sist
Du skal få en dag i mårå som rein å ubrukt står
og med blanke ark og farjestifter tel


Torvild:

Du har nå høyrt et julespel fra Senterpartiet i en akt. I rollene spilte de fleste seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar