torsdag 25. mars 2010

Ønsker vi en overvåkingsstat?

Jeg var i dag med å arrangerte kurs om datalagring for mine medrepresentanter på Stortinget. Jeg hadde med meg representanter fra alle partier (unntatt Ap) på å ha dette kurset. Erlend Bjørtvedt (telenor), Torgeir Waterhouse (IKT Norge) og Camilla Lindberg (Riksdagsrepresentant Folkepartiet Sverige) var innledere.

En av deltakerne på kurset sa til meg etterpå at dette direktivet blir verre jo mer man lærer. Jeg synes det var en god oppsummering. For direktivet som politiet skyver foran seg og påstår er helt avgjørende for å bekjempe alvorlig organisert kriminalitet er så enkelt å komme rundt at selv en femåring kan greie det.

Har du ufyselige planer så kan du ved å bruke for eksempel anonym mobiltelefon, andres nettverk og skype kunne kommunisere helt utenfor politiets kontroll. Direktivet vil ramme uskyldige mennesker som vil bli utsatt for en overvåking som mangler sidestykke. Og i takt med den teknologiske utviklingen så vil det bare bli verre og verre.

På kurset ble det sagt at i Storbritania er det nå mer enn 600 instanser som ønsker tilgang til den informasjonen som blir lagret. Jeg tipper at i Norge vil også skatteetaten, trygdeetaten, tolletaten og andre være raskt frempå og kreve sin "rettmessige tilgang".

I Sverige er saken så kontroversiell at man har godtatt en bot på 28 millioner kroner for å ikke ha tatt inn direktivet. Det står det respekt av. Og som Camilla Lindberg sa på kurset: "Dere som ikke engang risikerer bot må jo bare si nei."

Dersom politiet mener alvor når de sier at de ikke vil kunne oppklare og forebygge kriminalitet uten datalagringsdirektivet, så har vi et politi som ikke under noen omstendig er klar for å gjøre den jobben de er satt til i fremtiden. Datalagringsdirektivet vil nemlig ikke bli noe mer enn kjekt å ha - om man da ikke tar neste steg og lagrer innhold i samtaler og sms. Og vil du at kanskje så mange som 250 selskaper skal ha lagret informasjon om hva du prater om i telefonen eller skriver i sms og e-poster?

Politiet har vært yppet seg i denne saken. Politiet trekker frem de mest ufyselige kriminalsaker (som NOKAS og gruppevoldtekter) og gir et klart inntrykk at uten en massiv lagring så vil ikke politiet ha sjanse til å oppklare denne typen saker i fremtiden. Jeg synes det er en fæl måte å drive samfunnsdebatt på.

Nå må politiet på banen å delta i debatter - og ikke sende AP-representanter (som egentlig er mest redde for å legge ned veto mot et EU-direktiv?) ut i krigen.

3 kommentarer:

 1. Må også bare legge til denne lille historien som Datatilsynet avslutter sin høringsuttale om datalagring med:

  ”Min uro økte etter hvert som jeg nærmet meg det stedet der skogen var som mørkest. Det ble sagt at noen banditter holdt til der.
  Jeg hadde nettopp passert det farlige stedet, da tre stykker kom ut i veien.
  - Er dere banditter? spurte jeg.
  - Vi? Hvordan kan du tro noe slikt? Vi er skogvoktere.
  Jeg pustet lettet ut.
  - Men siden du er inne på det, så er det litt av hvert som holder til her. Vi foreslår at du gir oss det du har av kontanter, så kan vi ta vare på det for deg. Innen vits i å ta noen sjanser.
  Jeg ga dem alt jeg hadde med meg, så gikk jeg bekymringsløst videre. Det var forresten ingen som antastet meg, ikke spor av banditter. Men så er jeg da også forsiktig av meg.”

  Slawomir Mrozek (Livet for nybegynnere, Bazar forlag 2007)

  SvarSlett
 2. "Og vil du at kanskje så mange som 250 selskaper skal ha lagret informasjon om hva du prater om i telefonen eller skriver i sms og e-poster?"
  Innhold i e-poster, innhold i tekstmeldinger, innhold i telefonsamtaler etc skal ikke lagres. Jf direktivet artikkel 5. Her er det: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:105:0054:0063:DA:PDF

  SvarSlett
 3. Ja - det er heilt klart at direktivet ikkje legg opp til lagring av innhald. Men når ein innser at den lagringa ein har i direktivet no, ikkje gjer den reiskapen politiet treng så kjem kravet om innhald.

  Og då vil politiet kunne komme med dei same argumenta som no. Syne til alvorlege saker og seie at lagring av innhald er naudsynt, og den som ikkje gjer noko gale har ikkje noko å frykte. Thats my point!

  SvarSlett