fredag 3. september 2010

Kom til oss Erna Solberg

Erna Solberg og partiledelsen i Høyre har to kjempeproblem. Det ene er EUs datalagringsdirektiv. Det andre er partidemokratiet.

Kort sagt er status i saken om datalagringsdirektivet:

Arbeiderpartiet er for. Senterpartiet, SV, KrF, V og FrP er mot. Høyre kunne ha klargjort sitt standpunkt til direktivet på landsmøtet i vår. Stemningen i salen gikk mot et nei til direktivet. Da entret Erna Solberg talerstolen og pisket landsmøtet til å vente på høringen i partiet. Nå er høringen ferdig. "Høringensrunden i Høyre har vist massiv motstand mot EUs Datalagringsdirektiv." er oppsummeringen til Unge Høyres leder Henrik Aasheim. Det er et problem for Erna Solberg.

Erna Solberg og partiledelsen vet ikke hva de skal gjøre. For de kan ikke snuble nå. Høyre som den siste tiden har kunnet smile til alle og meningsmålingene går rette veien. De har ikke avgjort en eneste sak på 5 år i stortinget - så jeg kan forstå at det er krevende å nå plutselig ha makt i en sak. Men det er en realitet Erna Solberg og Høyres ledelse må forholde seg til.

Jeg kan hjelpe Erna Solberg med å minne henne om en debatt vi hadde på NRK radio. Her var saken at det i forbindelse med automatiske fartsmålinger skulle lagres i 5 minutter hvilke biler som hadde passert fotoboksen. Da var Erna høy og mørk og sa nei til den slags overvåking. (formålet med overvåkingen var å redde liv i trafikken) Høyre var da et parti som var opptatt av personvernet. Lett å være prinsipiell når man står på sidelinjen og kommentarer.

Men bare husk Høyre: Prinsipper og ideologi er noe man ikke skrur av og på etter dagsformen.

Og det er det denne saken handler om: Prinsipper og ideologi i form av viktige spørsmål som gjelder forholdet mellom individ og stat. Skal politiet overvåke hvem vi kommuniserer med og hvor vi befinner oss når vi kommuniserer, bare sånn i tilfellet vi senere en gang skulle gjøre noe ulovlig.

Erna Solberg: Du skal bestemme hvem ditt parti er mest enig i når det gjelder viktige spørsmål om forholdet mellom stat og individ. Du kan gå til AP, eller du er velkommen til SP, SV, V, KrF og FrP.

Mitt råd er: Hør på organisasjonen din. EUs datalagringsdirektiv er like ille uavhengig av om du får lokket noen smuler ut av Arbeiderpartiet. Og det er ikke Arbeiderpartiet som bestemmer hvordan direktivet vil utvikle seg i fremtiden. Det er det EU som bestemmer.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar